Annons

Negativ trend inom sjukvården tar tid att vända

Svar på insändaren ”Hur ska Säs bryta negativ spiral?”, BT 12/10.
Replik • Publicerad 23 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Säs Borås
Säs BoråsFoto: Anders Robertsson

Som HR-chef och del i Säs sjukhusledning vill jag börja med att ge en eloge till alla medarbetare som dagligen gör ett fantastiskt arbete för våra patienter och som möjliggör att vi kan ta emot dem som kommer till sjukhuset.

Jag har förståelse för vårdpersonalens frustration kring situationen på Södra Älvsborgs sjukhus. Det är en situation som har pågått under en längre tid och det kommer krävas ytterligare åtgärder och tålamod. Det tar tid att vända den negativa trend som är inom sjukvården.

”Jag hoppas att de efter en period ser vårt sjukhus som en arbetsplats att vilja arbeta på igen.”
Annons

För att ge svar på din fråga vad vi i sjukhusledningen, på politikernas uppdrag, gör och har gjort för att skapa bättre förutsättningar för våra medarbetare kommer jag att ge några exempel på åtgärder:

* Under 2017 tog regionens personalutskott beslut om att införa dubbelt ob-tillägg på natten samt ökad ersättning på helger som ett led i att skapa mer attraktivitet på obekväm arbetstid.

* Flera kliniker har under 2017 och 2018 arbetat med en översyn och genomlysning av hur vi använder vår kompetens på bästa sätt. Det kallar vi för RAK (rätt använd kompetens).

* En chefssjuksköterska har rekryterats som bland annat ska fånga upp de utmaningar som finns för vårdpersonalen. Ett uppdrag som bedrivs just nu är att se över standardbemanning inom slutenvården och därigenom även se över vårdplatsfördelningen.

* I och med den platsbrist som finns har sjukhusledningen tagit fram ett förslag om en organisationsförändring som vi hoppas kunna skapa bättre förutsättningar för att patienterna ska vårdas på rätt avdelning. Organisationsförändringen planeras att träda i kraft 1 januari 2019.

Södra Älvsborgs sjukhus satsar på att skapa bättre förutsättningar för våra chefer: dels har samtliga kliniker arbetat med att säkerställa att merparten av cheferna inte har fler än 35 medarbetare och alla chefer genomgår även en utbildning som heter ledarskap och medarbetarskap.

Som du nämner finns det medarbetare från Södra Älvsborgs sjukhus som söker sig till annan verksamhet. Jag hoppas att de efter en period ser vårt sjukhus som en arbetsplats att vilja arbeta på igen.

Jag kan garantera dig att vi i närtid kommer att kontakta de arbetsgivare som är intresserade av samma yrkesgrupper och medarbetare som oss för att diskutera hur vi tillsammans kan samarbeta rörande kompetensförsörjning. Jag tror på samarbete istället för konkurrens, och då i synnerhet med kommunal verksamhet eftersom den som vår är skattefinansierad samt att vi oftast arbetar med samma patienter/kunder.

Avslutningsvis vill jag säga att alla initiativ till att utveckla vårt sjukhus är bra. Jag personligen är av den uppfattningen att all utveckling måste drivas i verksamheten eftersom det är där vi kan göra skillnad.

Jag hoppas att mitt svar har gett dig energi att tillsammans med sjukhusets övriga medarbetare fortsätta arbeta med att utveckla vår verksamhet. Har du några konkreta åtgärder som kan bidra till att utveckla vår verksamhet, kontakta gärna mig med dina idéer så att vi tillsammans kan utveckla Södra Älvsborgs sjukhus och bryta den negativa spiralen.

Annons

Anders Poutiainen, HR-chef vid Södra Älvsborgs sjukhus

Annons
Annons
Annons
Annons