Debatt

När ska hustaken vändas mot söder?

solenergi Artikeln publicerades
Söderläge är klart bäst, konstaterar Rune Jakobsson.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Söderläge är klart bäst, konstaterar Rune Jakobsson.

Under många år har jag undrat över varför Sverige inte vänder nybyggda hustak mot söder, skriver Rune Jakobsson.Under många år har jag undrat över varför Sverige inte vänder nybyggda hustak mot söder, skriver Rune Jakobsson.

På Cypern talar man om att man inte bygger hus annat än i soliga lägen. Här bygger vi våra hus efter avloppssystemen, men det hindrar väl inte att vi kan vända tak mot söder för att dra nytta av solen.

Vi ligger ju långt fram när det gäller kunskaper om både solfångare och solceller, men ofta så försvåras effektiv användning av att taken inte ligger i söderläge. Nu har vår regering sedan snart tio år tillbaka försökt stimulera användningen av solceller. Och nu har de väl lyckats få igång en utbyggnad då många inser att detta är bra, både för den egna plånboken och för miljön. Men många gör den upptäckten att deras tak inte ligger i rakt söderläge, och allt annat minskar effektiviteten.

Här ställs många andra krav, så varför inte ställa kravet att stora tak ska vara vända mot söder när man bygger nya fastigheter, det är ju bra både för Sverige och miljön.

Rune Jakobsson