Debatt

Mörka krafter marscherar på första maj

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

Många tycks fortfarande leva med den direkt felaktiga uppfattningen att kommunism skulle vara en fin ideologi, skriver unga liberaler.

De senaste åren har flera uppmärksammade fall inträffat där högerextrema rörelser har flyttat fram sina positioner. Nya Tiders medverkan på Bokmässan och Nordiska Motståndsrörelsens deltagande vid Almedalen förra året är två exempel på detta. Allmänhetens reaktion var resolut och kraftfull, vilket givetvis är positivt och fullt naturligt.

Vi liberaler tycker att det är självklart att kämpa för och skydda vårt öppna och demokratiska samhälle mot alla former av extremism. Det sitter i vår ryggrad. Nu närmar sig återigen första maj och mörka krafter kommer marschera på våra gator och manifestera sina budskap på våra torg – och vi reagerar på att många fortfarande tycks leva med den direkt felaktiga uppfattningen att kommunism skulle vara en fin ideologi. Så är inte fallet.

”Det är skrämmande att partier som gång på gång talar om att Sverigedemokraterna står för det ena och det andra samtidigt väljer att gulla med företrädare för en sådan blodig ideologi som kommunismen.”

Kommunismen är en förtryckande mördarideologi med tiotals miljoner dödsoffer på sitt samvete. Det är en ideologi med företrädare som inte skäms över att de vill omkullkasta vår demokrati, med företrädare som ser på våld som ett medel för att komma till makten.

Gång på gång har människor mördats, mänskliga rättigheter inskränkts, politiska partier förbjudits och mediers roll kraftigt inskränkts när kommunister styrt olika länder.

Det är inga enskilda fall vi talar om – gång på gång har kommunistiska regimer systematiskt förtryckt och förföljt människor. Genom historien har kommunismen skördat över 60 miljoner offer. Hur många gånger i rad ska det krävas att en maträtt tar död på middagsgästerna innan man inser att det är receptet det är fel på?

Mot dessa krafter – oaktat om de kommer från vänster eller höger –borde alla anständiga partier tydligt markera sitt avstånd. Istället väljer socialdemokrater, vänsterpartister, nämnda ungdomsförbund och många andra att delta i eller vara medarrangörer till manifestationer, torgmöten och första maj-tåg tillsammans med uttalade kommunister, till exempel Kommunistiska partiet, över hela landet. Det är skrämmande att partier som gång på gång talar om att Sverigedemokraterna står för det ena och det andra samtidigt väljer att gulla med företrädare för en sådan blodig ideologi som kommunismen.

Våldsbejakande ideologier som inskränker vår demokrati måste kritiseras och fördömas oavsett om de kommer från vänster eller höger. Om man högljutt protesterar mot Alternativ för Sverige, Sverigedemokraterna och andra nationalister och högerextremister men samtidigt ser mellan fingrarna när kommunister sprider sin propaganda så är det misstänkt likt dubbelmoral. Och dubbelmoral är som bekant inte dubbelt så bra.

Soroush Rezai, distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet Väst

Alec Sintorn, medlem i Liberala ungdomsförbundet Väst

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.