Debatt

Moderaterna är ett parti för den rika eliten

Skatteplanering Artikeln publicerades
Jan Ericson (M)
Foto: MIKAEL ANDERSSON / TT
Jan Ericson (M)

Svar till Jan Ericson (M), BT 10/11.

Den moderate riksdagsmannen Jan Ericson stöder Leif Östling och den finansiella eliten i deras strävan att undkomma eller minimera sina skatter. ”Att skatteplanera inom lagens ramar är inte heller vare sig fult eller omoraliskt”, skriver Ericsson i BT 10/11.

För mig är istället Leif Östlings skamlöshet provocerande – varför skall rika människor ha så många möjligheter att minska sina skatter? Östling, som är ordförande i Svenskt Näringsliv, borde istället känna samhällsansvar. Nej, istället för att visa ånger när SVT:s reporter visar uppgifterna från Paradisläckan kommer ett hånleende. Jag anser att det är tecken på ett antisocialt beteende.

För oss vanliga människor som får månadslön finns det knappast några möjligheter till skatteplanering eller att flytta inkomster till ett skatteparadis. Jag tänker främst på alla undersköterskor och andra som sliter i sjukvården och hemtjänsten i till exempel Borås. Det är de och alla andra underbetalda inom vården som är samhällsbärarna och som är beroende av att stat och kommun får in tillräckligt med skatt. Det är de som Leif Östling hånar och tar ifrån när han via ett brevlådeföretag gömmer undan 30 miljoner kronor i skatteparadiset Luxemburg.

Leif Östling betalar endast lite skatt för sin lyxvilla i Stockholm och inte en krona i skatt på sin förmögenhet. Trots att det blivit allt billigare att vara rik i Sverige är skatteflykten ett gigantiskt problem, de rikas skatteplanering beräknas kosta oss över 40 miljarder kronor per år i uteblivna skatteintäkter. Till detta kommer ett mörkertal med olagliga placeringar och trixande i olika bolag, som SVT visat i den så kallade Paradisläckan.

Det blir problem när de superrika mest umgås med varandra. De tenderar att utveckla egna normer, som att de anser sig stå över den folkliga skattemoralen. De 1 000 rikaste hushållen i Sverige står för mer än hälften av de dolda skattepengarna utomlands (enligt ekonomen Gabriel Zucman med flera).

Att Moderaterna ibland lyckas dölja sin ideologi som gynnar de rika, genom att kalla sig för ett ”arbetarparti”, har lurat en och annan väljare. Men när Jan Ericson på BT:s debattsida tydligt visar vad de tycker om rättvisa skatter och välfärden, är väl den möjligheten ganska liten.

För att stoppa denna kostsamma skatteflykt som ständigt pågår, borde vi hjälpa miljardärerna att bli av med sitt antisociala beteende och få dem att tänka som ”vanligt folk”. Jag tycker att både Leif Östling och hans meningsfrände Jan Ericson borde jobba några arbetspass i till exempel hemtjänsten i Borås. Då kanske den moderate riksdagsmannen skulle kunna medverka till att skapa mer rättvisa skatter och mångmiljonären Leif Östling att efterleva mer rättvisa skatteregler?

Tommy Josefsson, Vänsterpartiet Borås