Debatt

M och KD sprider lögner om Borås stads lokalplanering

Replik Artikeln publicerades

Svar till Annette Carlson (M) och Niklas Arvidsson (KD), BT 2/10.

Det är djupt beklagligt att M och KD sprider lögner kring Borås stads lokalplanering och ger boråsarna en bild av att vi slarvar med skattepengarna. De tycks tro att ett beslut i kommunfullmäktige är samma sak som att skriva på ett hyreskontrakt.

Det vore önskvärt om de två kommunalråden hade mer koll på processen innan de går ut i media och kritiserar.

Borås stad var inte alls nära att skriva på ett 30-årigt avtal om en förskola på Norrby. Det politiska beslut som staden fattar rör de ekonomiska ramarna för ett hyresavtal. Men ett sådant beslut leder inte till ett giltigt hyresavtal, och för att underteckna avtalet har Borås stad ställt krav på att förutsättningarna för att kunna bedriva en förskola är uppfyllda.

”Det kanske vore bättre med en utbildningsinsats för dessa partier i hur lokalplaneringen fungerar innan de kritiserar den offentligt.”

Kyllared är exempel på en långsiktig planering där förutsättningarna har ändrats efter hand. Just nu arbetar vi med att kunna erbjuda andra verksamheter lokaler på Kyllared. Det är beklagligt att vi inte omedelbart kan använda lokalerna i sin fulla omfattning, men det finns redan annan verksamhet i delar av lokalerna.

Lokalplaneringen i Borås stad är en omfattande process där nämnderna en gång per år redovisar sina behov av lokaler. Behoven är både av långsiktig och kortsiktig karaktär och förändras efterhand som verksamheterna utvecklas.

Redan i dag planeras det som ska vara i drift om fyra–fem år och det kan innebära att enstaka objekt behöver justeras, eftersom alla fakta inte finns när planeringen börjar.

Denna planering sker i nära samarbete med berörda nämnder och entreprenörer och ambitionen är att bibehålla en strategisk utgångspunkt i den långsiktiga lokalförsörjningen, samtidigt som de omedelbara, kortsiktiga behoven kan tillgodoses.

M och KD föreslår en fullständig översyn av lokalplaneringen i kommunen. Det kanske vore bättre med en utbildningsinsats för dessa partier i hur lokalplaneringen fungerar innan de kritiserar den offentligt.

Helene Sandberg (S), ordförande, lokalförsörjningsnämnden

Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för lokalfrågor

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.