Annons

Lyft debatten från sandlådan

Politik • Publicerad 18 november 2017
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

För fem år sedan började jag försiktigt att följa lokalpolitiken i Herrljunga genom att läsa de tidningar som rapporterade händelser från Herrljunga och deras tillhörande debattsidor. Jag fick mig en smärre chock, de lokala partiernas företrädare ägnade sig åt personangrepp utan dess like. Jag, då en grundskoleelev, var förundrad över hur dessa vuxna individer och politiker knappt ville föra sakliga diskussioner, utan istället lade sin energi på att angripa varandras person. I dag, fem år senare, är jag ersättare i kommunstyrelsen i Herrljunga. Samma attityd som jag då upptäckte på debattsidorna lever hos vissa kvar på sammanträdena. Somliga tvekar inte en sekund för att använda sig av härskartekniker och trycker gärna till med personliga pikar.

Debatt är en otroligt viktig, rent av ofrånkomlig del av politiken. I debatten får våra idéer och visioner stångas mot varandra, och därigenom slipas och förbättras. Utan den stagnerar den samhälleliga utvecklingen. Men dessa debatter skall föras på logisk grund och det är just politiken som skall diskuteras. Personligt käbbel har inget i politiken att göra.

Annons

Tyvärr är det inte bara i lokalpolitiken som debatterna skenar och tonen förhärdas. Politiken verkar för många inte bara handla om sakpolitik utan också om person. Politiskt aktiva på olika nivåer verkar gladeligen bidra till det hårda klimatet. Högerdebattörer som försökte utnyttja #metoo-rörelsen för att smutsa ner vänstern, eller vänsterdebattörer som rentav vägrar ta i hand med politiskt aktiva från ”borgerligheten” (vilket skedde inför en debatt på Bäckängsgymnasiet för bara några veckor sedan).

Även bland privatpersoner kan vi se samma tendenser, det hetsas i kommentarsfält och vanliga människor som tagit ställning får motta hatmeddelanden. Man tycker att det är okej att distansera sig från och se ner på människor som tycker olika.

Kan vi inte ens möta våra meningsmotståndare utanför politiken? Är vi så polariserade?

Men kanske finns det en anledning att ett ”vuxet förhållningssätt”, som en nytillträdd partiledare utlovat, klingat så väl med det svenska folket. Har man fått nog av den skrikiga, osakliga debatten? För den svenska politikens trovärdighet är det viktigt av vi bemöter varandra med respekt. Men också för att medborgare skall vilja engagera sig politiskt är det viktigt att vi håller en god ton.

Vi kan ej riskera att hamna i ett läge där man inte vill engagera sig av rädsla för ett hänsynslöst diskussionsklimat eller rent av social utsatthet. I slutändan har alla politiskt aktiva gemensamt att de vill gott, man vill forma ett så bra samhälle som möjligt. Det tjänar inget gott syfte att demonisera varandra. Så nästa gång du skriver en kommentar på Facebook, en insändare eller bara uttalar dig i mötesrummet, tänk på att den du svarar är en människa precis som du. En människa som är värd att bemötas med respekt och saklighet.

Simon Fredriksson (C), ersättare i kommunstyrelsen, Herrljunga

Annons
Annons
Annons
Annons