Debatt

Lyft Borås som studentstad

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Det krävs mer för att Borås ska bli en attraktivare studentstad, anser Annette Carlson och Gustav Veres.

Nu är ännu en hösttermin igång på Högskolan i Borås och många är de förväntansfulla studenter som tagit plats i sina bänkar. Högskolan och dess studenter spelar en viktig roll för stadens utveckling. Genom lärosätet attraherar Borås nya invånare och underlättar för näringslivets kompetensförsörjning. Dock krävs det mer för att Borås på riktigt ska kunna bygga sin identitet som studentstad, dit än fler söker sig för att lära och utvecklas.

Trots år med relativt hög byggtakt är tillgången till studentbostäder fortfarande alldeles för låg. Enligt Sveriges förenade studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport har bristen dessutom ökat inför den nu påbörjade terminen, dels på grund av det ökade antalet studenter, dels på grund av den välkomna etableringen av en ny polisutbildning. Vi moderater vill ge kommunens bostadsbolag möjlighet att snabbt komma till skott med byggnation av nya studentbostäder för att möta bristen.

"Borås behöver byta synsätt och se restaurang- och krogägare som den tillgång de faktiskt är.”

För att Borås ska blomma ut som studentstad behöver också rätt förutsättningar finnas för att roa sig i staden, även sent in på småtimmarna. Om förutsättningarna för att bygga en levande stad är sämre än i andra studentstäder, kommer Borås ha svårt att fortsätta locka duktiga studenter och få dem att stanna efter avslutade studier. Borås behöver byta synsätt och se restaurang- och krogägare som den tillgång de faktiskt är. Med lägre och mer lättöverskådliga system för taxor och avgifter, snabbare och bättre service vid tillståndsgivning och möjlighet till längre öppettider på stadens krogar kan vi komma åtminstone en bit längre på vägen mot ett bättre nattliv.

Med en mer livskraftig stadskärna behövs också ökade satsningar för trygghet. I Borås ska alla kunna röra sig fritt överallt, alla dygnets timmar, utan att behöva se sig över axeln.

Ökad polisnärvaro, kameror i särskilt otrygga delar av staden och möjlighet för fastighetsägare och näringsidkare i centrum att använda sig av ordningsvakter för att upprätthålla ordningen är åtgärder som skulle öka känslan av trygghet.

Kommunen ska naturligtvis fortsätta att ha dialog, inte bara med högskolan, utan också med studentkår och studenter. I de forum där kommun, högskola, näringsliv och forskning möts för att diskutera utbildning och kompetensbehov är studenternas röst viktig.

Moderaterna ser studenternas behov och kommer under mandatperioden ivrigt driva på för att Borås ska ge dem minst lika mycket som de ger vår stad. Med moderat politik blir Borås en både trevligare och tryggare stad att leva i för alla som valt att spendera sin studietid här hos oss.

Annette Carlson (M), kommunalråd i opposition

Gustav Veres (M), ordförande för Moderata studenter i Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.