Debatt

Ledarskapet i kulturnämnden får underkänt

Debatt Artikeln publicerades
Annelundsparken.
Annelundsparken.

Senast efter valet 2022 behöver nog Vänsterpartiet åter ta plats i Borås stads kulturnämnd, skriver Peter Wiberg.

Efter valet 2018 är Vänsterpartiet ensamt bland de åtta partierna i Borås kommunfullmäktige om att inte ta plats i stadens kulturnämnd, trots att vi är fjärde största parti. Det är en konsekvens av valteknisk samverkan och politiska spelregler som man får respektera, men det är inte bra för kulturen.

Konstellationen som numera styr Borås – S, C, L och MP – hade ett enda kulturpolitiskt förslag i sitt handlingsprogram efter valet, nämligen att omdana Annelundsparken till en skulpturpark.

”Samtidigt kan jag inte låta bli att misstänka att de borgerliga kulturpolitikerna med Falco Güldenpfennig (KD) i spetsen precis har lärt sig vad en app är för någonting.”

Vänsterpartiet tycker förvisso att det finns mer angelägna kulturpolitiska områden att lägga vikt vid, exempelvis att kommunens kulturförvaltning borde tillhandahålla replokaler för dess unga befolkning eller åtgärda bristen på scener för livemusik, men förslaget om Annelundsparken röstades igenom av kommunfullmäktige. Därför blev jag förvånad när handlingarna till kulturnämnden 13/5 pekade på att man inte hade för avsikt att följa kommunfullmäktiges intention och beslut. På själva sammanträdet drogs dock ärendet ur av politikerna och fortsättning lär följa.

Min fråga till Borås ledande kulturpolitiker är dock varför ärendet ens var uppe på nämnden? Om nu såväl ordförande Sara Andersson (S) som 2:e vice ordförande Lars Gustaf Andersson (L) tyckte att utredningen om Annelundsparken var undermålig borde den rimligen ha styrts upp redan innan den nådde offentligheten. Istället tvingas man läsa i BT (14/5) att de ledande politikerna sågar sin egen förvaltning. Det politiska ledarskapet i kulturnämnden får underkänt i detta ärende.

Vad kan man säga om oppositionen? Till samma nämnd hade resterna av den gamla borgerliga alliansen (M+KD) skickat in ett initiativärende, som i korthet gick ut på att kulturförvaltningen borde ta fram en app. Min snälla sida vill gärna uppmuntra konstruktiva kulturpolitiska initiativ, och visst vore det bra om vissa av våra kommunala kulturinstitutioner blev mer uppdaterade med modern teknik. Samtidigt kan jag inte låta bli att misstänka att de borgerliga kulturpolitikerna med Falco Güldenpfennig (KD) i spetsen precis har lärt sig vad en app är för någonting. Handlingen som de lämnade in ser dessutom ut att vara skriven med det vida utskällda typsnittet comic sans – bara det borde leda till avslag i en kulturnämnd med självrespekt och dignitet.

Nej, senast efter valet 2022 behöver nog Vänsterpartiet åter ta plats i Borås stads kulturnämnd.

Peter Wiberg (V), f.d. 2:e vice ordförande, kulturnämnden

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.