Debatt

Låt näringslivet bygga välfärden i Borås

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Kommunen kommer inte kunna leverera välfärdstjänster om den inte tar tillvara den kompetens som finns hos det privata näringslivet, menar Annette Carlson.

Vi moderater är stolta över Borås och över det som vi som parti hittills har åstadkommit för kommunens utveckling. Det är genom vår vilja till gemensamt arbete i en sexpartikoalition, genom vår pragmatiska hållning i opposition, där vi haft viljan att vara med och påverka budgetar, och det är genom vår förankring i de moderata värderingarna som mycket av dagens Borås har formats. Vi har under de gångna åren lämnat ett stort antal förslag som bidrar till att göra vardagen både enklare att hantera och tryggare för kommuninvånarna. Under det gångna året har det kraftsamlats mot hedersrelaterat våld och det har utvecklats bättre stöd till unga med demens och deras anhöriga.

”Moderaterna kommer alltid prioritera välfärden framför gratis busskort till medel- och höginkomsttagares barn.”

Nyligen behandlade kommunfullmäktige 2018 års årsredovisning för Borås stad. I den redovisas många bra saker som gjort livet enklare för kommuninvånarna. Flera förslag som kunde ha bidragit till en än mer positivt utveckling med ökad trygghet och mer valfrihet sade de styrande nej till, exempelvis demensteam i hemtjänsten och möjlighet för välfärdsföretag att bygga LSS-boenden.

Eftersom det dåvarande rödgröna styret bakom sina ideologiska skygglappar inte förmådde se boråsarnas behov av utbyggd välfärd, får dessvärre kommuninvånarna vänta onödigt länge innan nya bostäder för äldre och funktionshindrade står färdiga. De styrande partierna i Borås (S, MP, L och C) måste nu våga tala om elefanten i rummet, att kommunen inte kommer kunna klara av att leverera välfärdstjänster om de inte tar tillvara den kompetens som finns hos det privata näringslivet. Vi har alla sett kurvorna på de demografiska förändringar som sker de kommande åren. Det kommer kräva stora investeringar som välfärdsföretag är beredda att göra, om vi bara tillåter dem.

I budget 2019 ville vi moderater, tillsammans med Kristdemokraterna, tillföra ytterligare kommunbidrag till förskolan. Det förslaget avslogs av det mitt-socialdemokratiska styret. När kommunens resultat för 2018 blev ovanligt högt såg vi möjligheten att kunna avsätta medel för att kunna utbilda redan anställd personal inom förskolan till förskollärare. En sådan avsättning skulle säkerställa utbildningsinsatser i flera år framöver. Jag behöver inte be läsaren gissa vad svaret från de styrande partierna blev. De sa nej.

Istället valde de styrande att prioritera en satsning på avgiftsfria busskort över sommaren till alla barn och unga i kommunen. Vilken inkomst föräldrarna har spelar ingen roll – alla får, fattig som rik. Det tycker vi är en oklok hantering av kommunens pengar. Så länge viktiga välfärdsnämnder har svårt att klara både ekonomi och kvalitet, bör kommunen inte utöka sina åtaganden till fler områden.

Politik handlar om att prioritera och Moderaterna kommer alltid prioritera välfärden framför gratis busskort till medel- och höginkomsttagares barn. Vi moderater vill säkerställa att barnen i förskolan får undervisning av utbildad personal, medan de styrande partierna vill agera jultomte i juni. Boråsarna förtjänar en mer ansvarsfull politik än så.

Annette Carlson (M), kommunalråd i opposition

Annette Carlson
Foto: Jan Pettersson
Annette Carlson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.