Annons

Låt inte abortmotståndarna få makt i Bryssel

Inget pekar på att abortförbud eller inskränkningar i aborträtten skulle minska antalet aborter, skriver Ida Legnemark.
Debatt • Publicerad 22 maj 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Gorm, Kallestad

Du har kanske sett bilden på de 22 senatorerna från Alabama som röstat för ett nästintill totalt abortförbud, även för kvinnor som blivit gravida efter våldtäkt eller incest. De 22 senatorerna har det gemensamt att de är män. Konservativa, vita män som vill bestämma över kvinnors kroppar. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig, kvinnor världen över kräver makten att få bestämma över sin egen kropp. Kanske tycker du att det som händer i Alabama inte rör kvinnor i Sverige, men tyvärr är det inte sant. Vi går mot ett val till Europaparlamentet där konservativa krafter mobiliserar, på deras agenda finns inskränkningar av kvinnors rättigheter.

”Rika kan köpa sig till säker läkarvård i andra länder, men för den som är fattig finns bara de osäkra och farliga vägarna kvar.”

Vänsterpartiet har tagit varje tillfälle i EU-parlamentet att lyfta aborträtten som en förutsättning för kvinnors oberoende och egenmakt. I EU-länderna Polen och Malta har kvinnor inte fri rätt till abort. Vi stödjer kvinnorättsrörelserna i dessa länder för att få till en förändring – vi vet nämligen att det är möjligt. Under den gångna mandatperioden beslutade Irland efter folkomröstning att införa rätten till abort, ett steg i rätt riktning och en betydelsefull seger för alla oss som tycker att kvinnors hälsa och rättigheter är viktigt. Tyvärr står inte alla svenska partier enade i kampen för kvinnors rättigheter. Tvärtom. Partier som KD och SD har konsekvent röstat emot förbättringar för kvinnor i Europa och på deras agenda finns även inskränkandet av aborträtten.

Annons

De pratar förstås inte om det i samma termer som senatorerna i Alabama, utan använder ord som samvetsfrihet, sänkt gräns för när aborter får genomföras och målsättning att minska antalet aborter. Varje sådant steg är dock ett steg mot mindre självbestämmande för kvinnor och måste därför motarbetas.

Inget pekar på att abortförbud eller inskränkningar i aborträtten skulle minska antalet aborter. Aborter genomförs oavsett om lagstiftningen tillåter det eller inte – skillnaden är att de illegala aborterna varje år kräver kvinnors liv. Uppskattningsvis genomförs 22 miljoner illegala aborter årligen och osäkra aborter leder till att 47 000 kvinnor dör runtom i världen varje år.

Rika kan köpa sig till säker läkarvård i andra länder, men för den som är fattig finns bara de osäkra och farliga vägarna kvar. Stålgalgen är en symbol för de osäkra aborterna som påminner oss om hur det gick till även i Sverige innan vi för drygt 40 år sedan erövrade rätten till fri abort. Låt galgen stanna i garderoben där den hör hemma. Låt oss tillsammans ta kampen för säkra och lagliga aborter.

Det som händer i Alabama rör även oss i Sverige och i Europa. Det är en framgång för anti-abortrörelsen och en påminnelse för alla oss andra om att kvinnors rättigheter aldrig kan tas för givet. Även i Sverige finns det män som vill bestämma över kvinnors kroppar. Lämna inte över makten till dem och till abortmotståndarna i Europa, använd din röst och lägg den på ett parti som står upp för varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp.

Ida Legnemark (V), kandidat i EU-parlamentsvalet

Annons
Annons
Annons
Annons