Debatt

Låt camparna bo på skolgården

Camping Artikeln publicerades

De flesta kommuner ordnar ställplatser till sina besökare och i det senaste numret av tidningen Min Husbil fanns ett reportage om detta. Man kunde också läsa där att det inte är en prioriterad fråga i Borås. Ett exempel som togs upp i tidningen var Kalmar, som redan 2011 insåg att en central ställplats för husbilar är en viktig faktor för att få fler turister till staden. Kalmar har blivit en populär husbilsstad och flera gånger har anläggningen byggts ut.

I tidningen var det ett väldigt fint reportage om Borås och vad vi hade att erbjuda för dem som tänkt besöka oss, och vad vi hade för camping- och ställplatser. Att vi har Salte- mads camping och Seglora familjecamping informerades det om, men ställplatser fanns det inga att tillgå i Borås.

”Genom att anordna en central ställplats välkomnar vi husbilsentusiasterna till Borås.”

Svaret tidningen hade fått, på frågan om varför det inte fanns några ställplatser, var följande: Enligt Borås TME har vi inte kunnat genomföra detta beroende på att en eventuell höghastighetsjärnväg ska gå genom staden, vilket låser upp många centrala områden i Borås. Man måste avvakta tills korridoren för järnvägsbygget är klart.

Det har nu gått sex år sedan frågan om ställplatser aktualiserades i kommunen. Ska vi vänta på Trafikverkets beslut om järnvägskorridor lär det tar det ta många år till.

Varför vill då husbilsfolket bo på central ställplats? Jo, de kommer ofta med sina bilar lite senare på dagen, vill promenera och se på staden, shoppa och kanske göra restaurangbesök, för att sedan resa vidare nästa dag.

Husbilsfolket kräver inte så mycket service, det bör finnas ett avlopp för tömning av toaletten och en kran för färskvatten. Detta borde ju inte vara så en stor investering.

Det bör ju även finnas några året runt-platser, men trycket ligger just på sommaren. Vi borde enkelt kunna ta till exempel Sven Eriksons- och Bäckängskolans skolgårdar till detta ändamål. Perfekt centralt och nära till allt.

Vi vill ju vara en turiststad och förutsättningar finns. Besöksnäringen är en viktig tillväxtfaktor. Vi har många vackra miljöer att erbjuda, fantastiska kulturinslag, många restauranger och inte minst sommartorsdagarna. Genom att anordna en central ställplats välkomnar vi husbilsentusiasterna till Borås.

Monica Johansson(C)

Bengt Belfrage (C)