Debatt

Låt alla få älska vem de vill

Debatt Artikeln publicerades

Präster vill inte viga homosexuella. Hbtq-personer måste vara på sin vakt för att inte bli trakasserade. Pride fyller en viktig funktion, menar Anne-Marie Ekström.

Från och med i dag till lördag pågår Borås Pride, den fjärde i ordningen. Det är föreläsningar kring hbtq-frågor. På lördag är det parad. Politiska partier och andra, både företag och myndigheter, finns i Stadsparken och pratar hbtq-frågor. Regnbågsflaggorna vajar på flaggstängerna för att manifestera att alla har rätt att älska den en själv vill utan att samhället eller medmänniskorna sätter stopp för den rätten. Det är en mänsklig rättighet.

I år firas Pride lite extra. Det är i dagarna exakt 50 år sedan polis i New York gjorde en razzia mot en gayklubb men möttes av motstånd för första gången. Motståndet varade i flera dagar och var inte lika fredligt som dagens Prideparader. Men det var då kampen började för hbtq-personers rättigheter.

”Jag skulle önska att det inte behövdes några Pridefestivaler, men när nu verkligheten är sådan som den är så behövs de.”

Men kampen fortsätter även om en del tycker att det inte behövs några Pridefestivaler med motiveringen att homosexuella vill ju leva normalt som alla andra. Visst är det så. Och visst är det enklare att leva som homosexuell i Sverige än att göra det i många andra länder där man till och med straffas med döden om man blir påkommen med homosexuella handlingar. Och visst har vi kommit långt när det gäller lagliga rättigheter för homosexuella med rätt att gifta sig och adoptera barn. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Präster vill inte viga homosexuella. Hbtq-personer måste vara på sin vakt för att inte bli trakasserade. Många har utsatts för hatbrott. Många unga begår självmord för att de inte klarar av att hantera sin identitet i ett samhälle som bygger på normen att kärlek är mellan två personer av olika kön.

Högerextrema organisationer dyker upp på Pridefestivaler för att hota och förstöra. I år har det bidragit till att RFSL har ställt in alla arrangemang under Almedalsveckan förutom en mångfaldsparad. I samband med Pride i Tranemo hängdes en docka i ett träd med hotfulla budskap mot homosexuella.

Men även extremer på vänsterkanten hotar friheten. I samband med Pride i Göteborg hade Ung vänster budskap som att ”kasta ut polisen, kasta ut företagen, kasta ut politiker”. Budskap som är så långt från kärleksbudskap man kan komma.

Jag skulle önska att det inte behövdes några Pridefestivaler, men när nu verkligheten är sådan som den är så behövs de.

Jag är glad att Borås Pride finns och jag ska gå i paraden på lördag för dem som inte kan eller får. För dem som inte öppet kan visa sin kärlek kring den en älskar. Gör det du också.

Anne-Marie Ekström, 2:e vice ordförande HBT-liberaler

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.