Annons

Lärare måste lockas tillbaka

En viktig målgrupp som sällan diskuteras i skoldebatten är de nästan 40 000 lärare som har lämnat yrket. Det är märkligt att regeringen inte lagt kraft på dem om man på allvar vill minska lärarbristen, anser skribenterna.
Debatt • Publicerad 17 november 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: JESSICA GOW / TT

Lärarbristen är påtaglig i hela landet och enligt Skolverkets senaste prognos behöver den svenska skolan rekrytera 77 000 lärare de närmaste åren. Liberalerna har nyligen, som en del av förhandlingen med regeringen, tillsatt en utredning där flera liberala krav ingår. Dels för att höja kvaliteten på lärarutbildningen, dels för att minska den teoretiska delen till förmån för mer praktiska moment och metodik. Lärarstudenterna måste förberedas bättre för kommande uppdrag. Att även se över den verksamhetsförlagda delen av utbildningen blir särskilt viktigt.

En viktig målgrupp som sällan diskuteras i skoldebatten är de nästan 40 000 lärare som har lämnat yrket för att arbeta med något annat. Det är märkligt att regeringen inte valt att prioritera denna avgörande och självklara målgrupp av efterfrågad kompetens om man på allvar vill vidta åtgärder för att minska lärarbristen. Liberalerna tar nu flera initiativ i syfte att nå ut till dessa före detta lärare för att se vad vi kan göra för att de ska återvända till skolan.

””Många som har lämnat yrket har gjort det just för att arbetsmiljön är oacceptabel."”
Annons

Lärarnas profession ska värnas. Alla elever ska ges möjlighet till en likvärdig utbildning och därför har vi liberaler länge drivit frågan om att staten ska ta över ansvaret för skolan. Skolans uppdrag är alldeles för viktigt för att 290 kommuner själva ska få hantera frågan, för att säkerställa en bra skola i hela landet måste frågan hanteras nationellt. Tills dess att det sker behöver vi ta ansvar och satsa på skolan.

Skolan ska tillföra kunskap och utveckling och vara en trygg miljö för de som vistas där – både elever och lärare. För att lärmiljön och utbildningen ska hålla en hög och jämn kvalitet behöver lärare få utrymme att vara just lärare. Många som har lämnat yrket har gjort det just för att arbetsmiljön är oacceptabel. Därför menar vi att respekten för lärarna måste upprättas och inte minst så måste deras arbetsvillkor och arbetsmiljö förbättras.

I Borås stad har försöket med studiecoacher fallit väldigt väl ut. Studiecoacherna har akademisk utbildning och hanterar många konflikter som kan uppstå i en skola samtidigt som de avlastar lärarna. Studiecoacherna jobbar också med flex- enheter, ger stöd till elever som har särskilda behov och bygger relationer till eleverna.

Nu permanentas försöksverksamheten med studiecoacher samtidigt som den utökas och utvidgas så att alla högstadieskolor får minst varsin, dessutom kommer lärarassistenter att anställas på grundskolor och gymnasieskolor. Detta ger lärarna möjlighet att fokusera på sitt huvuduppdrag: att förbereda, genomföra och utvärdera sina lektioner.

Vi måste fortsätta driva arbetet med att förbättra lärarnas arbetsmiljö på olika sätt, det är den enskilt viktigaste frågan för att säkerställa att alla barn får de kunskaper de behöver. Löser vi det kan tusentals lärare komma tillbaka och vi behöver varenda en.

Roger Haddad (L), utbildningspolitisk talesperson

Anna Svalander (L), kommunalråd med ansvar för skola

Annons
Annons
Annons
Annons