Långsiktiga besked behövs på energiområdet

Debatt 2012-07-03 | Uppdaterad 2012-07-03

Vi har högt satta mål för klimatarbetet i Västra Götalandsregionen. Vi kommer att vara uthålliga i att satsa på och ge stöd för omställningen till hållbara energiformer. Förutsättningen för att lyckas är också att regeringen ger långsiktiga spelregler, skriver rödgröna i regionen.Genom en aktiv och klok klimatpolitik kan tusentals gröna jobb skapas. På energiområdet finns en stor potential att förlösa de förnybara alternativen. Sverige tenderar dock att halka efter trots att ny teknik och förutsättningar finns för storskalig energiproduktion från sol, vind, skog, gödsel och avfall. Det som saknas är långsiktiga besked som får fart på investeringarna.

Våra partier har gemensamt lagt en budget för Västra Götalandsregionen 2013 som innehåller en fortsatt satsning på energieffektivisering, gröna näringar och förnybara energislag. Målsättningen för regionens verksamheter är att vi skall vara oberoende av fossil energi redan 2020 och att motsvarande skall gälla i hela Västra Götaland 2030. Det är högt satta mål som ställer höga krav på investeringar och samverkan med många olika aktörer. Västra Götalandsregionen bidrar ekonomiskt för att ge aktivt stöd till olika innovativa projekt, inte minst på energiområdet, som kan leda fram till storskalig produktion.

Vi kan konstatera att det sjuder av aktivitet i Västra Götaland, viljan och idéerna som kan bidra till ett fossilt oberoende finns. I Västra Götaland byggs vindkraften ut och är nu ledande region i Sverige när det gäller antal vindkraftverk. I vår landsdel byggs och renoveras flest hus i landet som per definition är energieffektiva, flera med passivhuskonceptet som förebild. Inom biogasområdet är Västra Götaland en av de ledande regionerna vad gäller produktion och användningen av biogas som fordonsbränsle. Här finns flest tankstationer för fordonsgas och ambitionerna är fortsatt höga. Målsättningen är att 25-dubbla produktionen av biogas fram till 2020.

I Lysekil bygger det svenska företaget Seabased Sveriges första vågkraftspark. Enligt företaget är potentialen för vågkraft i Sverige 15 Twh per år, det motsvarar produktionen från två kärnkraftverk. Västra Götaland är rikt på resurser som ger förutsättningar för en storskalig produktion av förnybar energi.
I vår omvärld vet vi att Danmark och Tyskland nu storsatsar på alternativen, en allt större andel av elproduktionen kommer från förnyelsebara källor. I Tyskland till exempel slogs häromveckan rekord i produktion av solel, den producerade mer än 50 procent av Tysklands elbehov, motsvarande 20 kärnkraftverk. I Spanien slogs ett liknande rekord då mer än 60 procent av landets elbehov producerades av vindkraftverk.

Vi har högt satta mål för klimatarbetet i Västra Götalandsregionen. Vi tre partier kommer att vara uthålliga i att satsa på och ge stöd för omställningen till hållbara energiformer och att också stimulera utvecklingen av nya jobb inom energisektorn och de gröna näringarna. Det är vårt ansvar men också en förutsättning som bidrar till att trygga vår välfärd i framtiden. Förutsättningen för att lyckas är också att regeringen ger långsiktiga spelregler på energiområdet som kan sätta fart på de nödvändiga investeringarna.

Gert-Inge Andersson (S)
regionstyrelsens ordförande, Västra Götalandsregionen

Birgitta Losman (MP)
regionutvecklingsnämndens ordförande, Västra Götalandsregionen

Sören Kviberg (V)
miljönämndens ordförande, Västra GötalandsregionenBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Jobb

Hur tar du dig till jobbet?

Visa resultat
Veckans Hela livet-fråga

 

Hela livet

Är du bra på att vänta?

Visa resultat
Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Skoldebatt på olika nivåer. Här har vi samlat några av årets många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan: Läs mer

Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Håkan Rosenqvist
hakan.rosenqvist@bt.se
Telefon: 033-700 07 52


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ett välförtjänt journalistpris:

"Viljan att markera sitt eget avståndstagande kan göra journalistiken alltför distanserad och oförstående, alltför icke-lyssnande."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om Anna Kinberg Batra:

"Många länsförbund verkar dock lansera henne som Moderaternas första kvinnliga partiledare med visst vankelmod."

Jan Hansson, sportkrönikör

Vem är en bra tränare?

”Ofta så här dags på fotbollssäsongen får man frågan: är hen en bra tränare? Svaret lyder: ibland.”

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 700 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter