Debatt

Lägg inte skulden på LCHF

Debatt Artikeln publicerades

För ungefär tio veckor sedan började jag att leva efter LCHF. Sedan dess har jag läst en hel del både bra och dåligt kring dieten och blev såklart intresserad när jag läste debattartikeln i BT.

Jag börjar bli ganska trött på att ”försvara” LCHF, ofta skrivs så okunniga och ogenomtänkta kommentarer om dieten. Samtidigt vill man ju mer än någonsin förklara och ge svar på tal, så att folk får båda sidor av debatten. 

I artikeln står det: ”Socker och stärkelseintaget måste radikalt minskas, men det bör inte ske genom ökat konsumtion av ko- och grisfett.” Om jag har förstått det hela rätt så ska kolhydrater inte alls ersättas med ko- och grisfett, eller? Man ska ju äta mer feta såser och så vidare. Jag kanske inte är påläst men inte är det väl ko- och grisfett i créme fraiche?

LCHF-dieten förspråkar ju inte alls att öka intaget av kött. Visst, jag äter ju bacon till frukost ibland, och det gjorde jag ju inte innan min tid med LCHF. Men mina måltider består generellt sett inte av mer kött utan jag har istället tillsatt mer sallad och en stor klick fet sås exempelvis. 

Det skrivs också att fetma och och diabetes kommer att öka radikalt i framtiden, som om det skulle bero på LCHF. Visst, vi blir fler och fler som hänger på denna livsstil, men fortfarande får vi väl ändå säga att det normala och vanliga är att folk äter ”vanlig” kost, som innebär ett stort intag av kolhydrater. Då är det väl dagens livsstil som verkar orsaka dessa ökningar? 

Debattörerna menar att livsmedelsverket varnar för LCHF. Jag hittade inte direkt någon varning på deras hemsida, men bland annat står det så här, vilket debattörerna hänvisar till i sin artikel: ”En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större.”

Ingen som går på LCHF ordentligt äter mer grädde med mera och samtidigt fortsätter att äta sockerrika livsmedel. Då är man ju bara allmänt onyttig, ingen LCHF:are. 

Stig Bengmark och Jonas Paulsson avslutar med att uppmana socialdepartementet och Socialstyrelsen att vidta åtgärder. De föreslår skatt på hälsofarlig mat, befrielse av moms på gröna livsmedel och köttfria dagar.

Bengmark och Paulsson , jag håller helt och hållet med er! Jag tycker absolut det ska införas skatt på godis, läsk och annat som är farligt för oss. Jag inför gärna köttfria dagar, det finns en massa annat som vi LCHF:are kan gotta oss med istället!

Sofia Carlsson
www.nejtillkolhydrater.blogg.se