Lägg inte skulden på LCHF

Debatt 2012-04-20 | Uppdaterad 2012-04-20

För ungefär tio veckor sedan började jag att leva efter LCHF. Sedan dess har jag läst en hel del både bra och dåligt kring dieten och blev såklart intresserad när jag läste debattartikeln i BT.


LäS MER


Jag börjar bli ganska trött på att ”försvara” LCHF, ofta skrivs så okunniga och ogenomtänkta kommentarer om dieten. Samtidigt vill man ju mer än någonsin förklara och ge svar på tal, så att folk får båda sidor av debatten.

I artikeln står det: ”Socker och stärkelseintaget måste radikalt minskas, men det bör inte ske genom ökat konsumtion av ko- och grisfett.” Om jag har förstått det hela rätt så ska kolhydrater inte alls ersättas med ko- och grisfett, eller? Man ska ju äta mer feta såser och så vidare. Jag kanske inte är påläst men inte är det väl ko- och grisfett i créme fraiche?

LCHF-dieten förspråkar ju inte alls att öka intaget av kött. Visst, jag äter ju bacon till frukost ibland, och det gjorde jag ju inte innan min tid med LCHF. Men mina måltider består generellt sett inte av mer kött utan jag har istället tillsatt mer sallad och en stor klick fet sås exempelvis.

Det skrivs också att fetma och och diabetes kommer att öka radikalt i framtiden, som om det skulle bero på LCHF. Visst, vi blir fler och fler som hänger på denna livsstil, men fortfarande får vi väl ändå säga att det normala och vanliga är att folk äter ”vanlig” kost, som innebär ett stort intag av kolhydrater. Då är det väl dagens livsstil som verkar orsaka dessa ökningar?

Debattörerna menar att livsmedelsverket varnar för LCHF. Jag hittade inte direkt någon varning på deras hemsida, men bland annat står det så här, vilket debattörerna hänvisar till i sin artikel: ”En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel. Detta kan få allvarliga konsekvenser i framtiden både genom ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och genom att andelen överviktiga i befolkningen blir större.”

Ingen som går på LCHF ordentligt äter mer grädde med mera och samtidigt fortsätter att äta sockerrika livsmedel. Då är man ju bara allmänt onyttig, ingen LCHF:are.

Stig Bengmark och Jonas Paulsson avslutar med att uppmana socialdepartementet och Socialstyrelsen att vidta åtgärder. De föreslår skatt på hälsofarlig mat, befrielse av moms på gröna livsmedel och köttfria dagar.

Bengmark och Paulsson , jag håller helt och hållet med er! Jag tycker absolut det ska införas skatt på godis, läsk och annat som är farligt för oss. Jag inför gärna köttfria dagar, det finns en massa annat som vi LCHF:are kan gotta oss med istället!

Sofia Carlsson
www.nejtillkolhydrater.blogg.seBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Mark vände och tog viktig seger

Sport [Uppdaterad i går 16:19]

Live-published photos and videos via Shootitlive


I halvtid låg Mark under med fyra poäng hemma mot Visby Ladies. Det kunde ha varit betydligt större siffror. Gästerna sprang ifrån till 19–36 ett par minuter in i den andra perioden.
Men Mark kunde svara – rejält. Tillslut skrevs resultatsiffrorna till 81-75. Jasmine Thomas slutade på 24 poäng och blev stor matchhjälte.


Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter