Kyrkan ingen kappvändare

Debatt 2012-05-30 | Uppdaterad 2012-05-30

Så länge vi läser hela Bibeln och läser som det står blir det väldigt svårt med en annan syn än den att homosexuella relationer inte välsignas av Gud. För oss som vill bygga våra liv och vår tro på Bibeln kvarstår fakta. Det Gud inte välsignar kan inte hans kyrka välsigna. Oavsett opinionsläge, skriver Christian Kastö.


LäS MER


Jodå, Andreas Jonsson, samtalet om HBT finns även inom Pingstkyrkan, och det borde du inte kunnat missa om du varit aktiv på senare år. Till exempel kom Pingsts teologiska nätverk ut med skriften Homosexualitet och kristen tro 2005, där frågan ges en överskådlig, men ändå gedigen genomgång. Där visas hur både bibelsyn, gudsbild, människosyn, världsbild och till och med eskatologi (läran om den sista tiden) spelar in i hur man ser på frågan. Samtalet pågår också internt, i alla fall på ledarnivå, och i alla fall i vår församling, även om vi inte gör det till en större fråga än vad det är.

Att fem–tio procent av våra församlingsmedlemmar är HBT:are i garderoben ifrågasätter jag starkt, utan att för den skull hävda att de inte finns alls. Men både du och jag vet att de procentsatserna är propagandistiska och att många studier pekar på att max två–tre procent av befolkningen har en homo- eller bisexuell identitet. Utrymme finns inte i en replik för statistikrabbel men intresserade kan till exempel kolla på Wikipedia och artikeln Demographics of sexual orientation.

Grundmotsättningen oss emellan är att du inte är nöjd med vad vi kommer fram till i våra samtal och vår bearbetning av frågan. Du har slagit fast var samtalet måste sluta. Trösklarna måste sänkas rejält säger du, och när du talar om att göra det lättare för bi- och homosexuella att vara sig själva inom kyrkan så menar du ju att deras livsstil, inklusive en utlevd sådan sexualitet ska accepteras fullt ut. Eller hur?

Och så länge vi inte landar där så kommer du inte att bli nöjd, oavsett om vi så har frågan uppe dagligen i pastorsteamet och nämner den varje söndag i gudstjänsten. Där har vi den verkliga motsättningen!

Och den motsättningen är inte mellan dig och mig, utan mellan dig och Bibeln. Så länge vi läser hela Bibeln och läser som det står blir det väldigt svårt med en annan syn än den att homosexuella relationer inte välsignas av Gud. Att Gud sedan inte har några som helst problem att skilja på sak och person är en annan sak och allas vår smala lycka, eftersom ingen är utan fel eller brist.

Det är svårare för oss människor i och utanför kyrkan att skilja på personen och handlingen, det erkänner i alla fall jag, men för oss som vill bygga våra liv och vår tro på Bibeln kvarstår fakta: det Gud inte välsignar kan inte hans kyrka välsigna. Oavsett opinionsläge.

Om anpassning till rådande opinion alltid är rätt, då gjorde merparten av tyska kyrkan rätt, som böjde sig under Hitler, och Wilberforce som utifrån sin kristna tro bekämpade slaveriet gjorde fel. Vi kan inte låta enskilda människors känslor eller ett politiskt tryck styra tro och lära, det har vi inte rätt till. Vi har byggt på Bibeln i 2 000 år och det tänker vi fortsätta med, också när den är obekväm för oss eller andra! Sann kärlek stryker inte alltid medhårs.

Och, igen, en öppen och välkomnande kyrka är något mycket mer och större än en politiskt korrekt hållning till HBT, och där jobbar vi, söndag efter söndag, på en gudstjänst för alla boråsare, oavsett ålder, kön, läggning, ursprung, IQ, politisk åsikt, musiksmak, frisyr, socialgrupp, status, ekonomi eller antal facebookvänner. Vi är inte där än, men vi jobbar på det! Välkommen!

Christian Kastö
ungdomspastor Pingstkyrkan BoråsBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveOmtvistat ord införs i ordlistan: "Är mindre kontroversiellt nu"

Nyheter [Uppdaterad i dag 15:17]

Det omstridda, könsneutrala ordet "hen" införs i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Läs mer

 

SAOL

Vad tycker du om ordet "hen"?

Visa resultat
Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Nedan har vi samlat några av vårens många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan:

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.