Annons

Krafttag mot stöket i skolan

De rödgrönas besked om en ny skola för 500 elever räcker inte på långa vägar i en situation då elevantalet beräknas öka med 300–400 elever årligen, menar moderater i Borås.
Debatt • Publicerad 24 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nyligen kom nyheten om ett positivt trendbrott i Borås skolor. Andelen behöriga till gymnasiet ökade i år till 80 procent – från 78,5 i fjol. Detta är naturligtvis positivt. Men trots en liten ökning är det fortfarande så många som en femtedel som helt slås ut, och tittar vi bara fem år bakåt i tiden var andelen behöriga mycket högre – 87,7 procent.

Moderaterna har tillsammans med övriga allianspartier lagt mängder med förslag för mer av trygghet och ordning och reda i Borås skolor. Det är precis den handlingskraft Borås skolor behöver och det spelar av det skälet stor roll vilka som får förtroende att styra stadens skolor efter valet. Skolan behöver inte ännu en period med de rödgrönas oförmåga att leda.

”Exempelvis bör trygghetsåtgärder som kameror och låssystem övervägas i fler fall än vad som redan gjorts.”
Annons

En av de mest angelägna frågorna att lösa för skolan är platsbristen. Redan i dag är platsbristen i de flesta fall skriande, särskilt på skolenheter i stadens centrala och östra delar. Efter att ha dragit frågan i långbänk har de rödgröna beslutat att placera en grundskola med plats för cirka 500 elever på Björkängen. Det var i sig ett välkommet och nödvändigt besked, men räcker inte på långa vägar i en situation då elevantalet beräknas öka med 300–400 elever årligen.

Från allianspartiernas sida har vi presenterat flera andra möjliga lokallösningar, däribland den nuvarande brandstationen och kommunens lokaler på Olovsholmsgatan. Fler alternativ behöver dock utredas och därför är det djupt besvärande att den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen inte tagit det övergripande ansvar de är ålagda att ta. Fastän allianspartierna varit pådrivande för att så ska ske, har i princip ingenting hänt.

Det behövs också bättre verktyg att upprätthålla ordningen på de skolenheter vi redan har på plats. Dels så behövs det göras flera förändringar i skollagen för att utöka elevers och lärares möjligheter att hantera stök och bråk. Till exempel behöver lärares och rektorers rätt att ingripa för att upprätthålla ordningen stärkas och tydliggöras. Då blir det enklare att våga göra det som krävs utan att låta hot om anmälningar stå i vägen.

På lokal nivå behöver vi från politiskt håll vara tydliga med vad vi förväntar oss från skolor med höga mått av oreda. Exempelvis bör trygghetsåtgärder som kameror och låssystem övervägas i fler fall än vad som redan gjorts. I särskilt allvarliga fall bör det dessutom vara enkelt för rektorer att – vid behov – tillkalla väktare för att upprätthålla ordningen. Dessa lösningar har på sina håll tillämpats och där haft en mycket positiv effekt.

För Moderaterna är det också mycket tydligt att det behövs utökade satsningar på elever med behov av särskilt stöd och psykisk ohälsa. Medan de rödgröna senast i år planerat nedskärningar i elevhälsans verksamhet, har vi istället varit drivande för att tillskjuta ytterligare medel. Det både är och kommer vara helt nödvändigt i ett läge där vi ser att ungas psykiska hälsa länge befunnit sig i en starkt negativ trend och ingen förbättring är att vänta de närmaste åren. Samtidigt har brister i elevhälsan varit en av de främsta kritikpunkter som lyfts fram i Skolinspektionens rapporter.

Det är givetvis också viktigt att det görs fler satsningar på personalens löner och övriga villkor. Vi märker tydligt hur de lönesatsningar som gjorts i spåren av KAL-gruppens arbete fått effekt på förmågan att rekrytera. Det arbetet måste nu följas upp för att vi ska nå hela vägen fram och långsiktigt bidra till att läraryrket blir ett av de allra mest attraktiva. Särskilt ser vi att det behövs satsningar vad gäller lärares löneutveckling och karriärmöjligheter. Ingen erfaren och skicklig lärare ska behöva bli omsprungen av nyexaminerade kollegor – erfarenhet och kompetens ska alltid löna sig.

Det är dags att kavla upp ärmarna för att ta ytterligare kliv mot permanenta resultatökningar och mer ordning och reda i Borås skolor.

Ulf Sjösten (M)

Martin Nilsson (M)

Björn-Ola Kronander (M)

Annons

Dennis Jernkrook (M)

Moderaternas representanter i grundskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons