Annons

Köttskatt kan leda till högre utsläpp

Inför en koldioxidskatt på animalier för att rädda klimatet, föreslår företrädare för Svensk mat- och miljöinformation på BT Debatt. Syftet må vara gott, men resultaten av förslagen blir det inte. Risken är snarast att utsläppen ökar.
Debatt • Publicerad 17 oktober 2013

Klimatfrågan är en av vår tids stora utmaningar. Men lösningen?är mer komplex än ”kött eller inte kött”, som debattörerna tycks hävda. Den 40-procentiga ökningen av köttkonsumtionen i Sverige sedan 1990 har nästan uteslutande bestått av importerat kött.

Tvärtemot vad debattörerna hävdar, är EU:s medelvärde för utsläpp av växthusgaser vid köttproduktion högre på samtliga redovisade animalier. EU:s medelvärdet för mjölk ligger 20 procent högre, nötkött 28 procent högre, gris 20 procent högre, kyckling 30 procent högre och ägg hela 100 procent högre. Och det är stora skillnader mellan olika länder. Skillnaden mellan de redovisade länderna inom EU mellan högsta och lägsta utsläpp skiljer för nötkött 2,3 gånger, för gris 3,5 gånger för kyckling 5,2 gånger och för ägg 5 gånger.

Annons

En skatt som inte tar hänsyn till hur stora de faktiska utsläppen är på eventuellt importerat billigare kött och det svenska ger, om importen ökar, därmed högre utsläpp, inte lägre, eftersom köttet inte belastas efter sina utsläpp. Än mer komplex blir frågan om vi tar hänsyn till djuromsorg, kväveeffektivitet eller effekter på biologisk mångfald.

 Svensk mat- och miljöinformation hävdar att vi vilseleder allmänheten. I verkligheten är det tvärtom.

Vill organisationen verkligen göra klimatet en tjänst vore det bästa att nyansera debatten. Genom att informera och underlätta för konsumenter att välja de bästa alternativen, kan stora klimatvinster göras. Vad än människor väljer att äta, kan svenska bönder förse dem med klimatsmarta alternativ.

Clara HolmNause

styrelseledamot LRF Västra Götaland

Stefan Brunander

styrelseledamot LRF Västra Götaland

Peter Tagesson

styrelseledamot LRF Västra Götaland

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons