Kortsiktig lösning för barn i Brämhult

Debatt 2012-04-23 | Uppdaterad 2012-04-23

Myråsskolan är idag en av Sveriges största F–6-skolor och elevantalet har under de senaste tio åren pendlat mellan 490 och 500.Skolan byggdes 1947 och var då en huvudbyggnad längs med Kyrkvägen. Sedan byggdes skolan ut med en byggnad längs med Tallgatan och fick då ett T-format utseende. Därefter förlängdes huvudbyggnaden utmed Kyrkvägen. Från 1960-talet och framåt har skolan ytterligare byggts ut med Gullkällan, Snökulla, Kärra och Örnatorpet.

I dessa byggnader finns tillsammans tolv klasser. Vad som är intressant är att varken matsalen eller idrottshallen har byggts ut, det är samma lokaler sedan 1950-talet. Ombyggnad av bland annat matsal och idrottshall har varit ett önskemål sedan många år och något som bland annat lokala skolstyrelsen på Myråsskolan har påtalat många gånger.

Skolan har varit för liten sedan 50-talet och därför borde de sittande folkvalda politikerna verkligen tänka sig för och försöka hitta en långsiktig lösning och inte en snabblösning på ett problem som har funnits länge.

Dagmammorna i Brämhult sades upp 1997 på grund av att antalet barn enligt beräkningar skulle sjunka. Många föräldrar påtalade då vid möte med kommunen att detta förhållande inte gällde i Brämhult. Inflyttningen av barnfamiljer var stor och generationsskiftet hade redan börjat. Många befintliga bostäder bytte ägare, och de som flyttade in var och är fortfarande mestadels barnfamiljer. När Kärraområdet skulle bebyggas påtalade föräldrar i Brämhult att det behövdes byggas ett nytt dagis.

När det kom till föräldrarnas kännedom att det gjordes en förstudie på en eventuell byggnation av förskola på Myråsskolans område protesterade många föräldrar. Det lämnades in cirka 400 namnunderskrifter till Borås stad, vilka visade ett stort motstånd. Nu är det verkligen på tiden att den folkvalda majoriteten av politikerna i stadsdelen också lyssnar på befolkningen. Det som vi är eniga om är att det självklart behövs förskoleplatser till barnen, oenigheten råder om var byggnationen skall ske.

På Myråsskolans område är det tänkt att en förskola med 120 barn också skall få plats. För närvarande så används skolgården inte bara på rasterna, utan även under lektionstid i undervisande syfte. Exempelvis så används fotbollsplanen ofta under idrottslektionerna, eftersom idrottshallen är alldeles för liten.
Även vintertid används den under skoltid, då med hjälp av engagerade föräldrar som spolar denna så att det går att åka skridskor. Detta har även blivit en naturlig knutpunkt för många av de kringboende också på fritiden. Även resterade skolgård används i undervisande syfte. Exempel på detta kan vara i matematiken där man mäter avstånd, i NO där skolgården används för kännedom om viss natur.

Trafiksituationen är också något som lokala skolstyrelsen på Myråsskolan har jobbat med under flera år. Den har tillsammans med trafiknämnden försökt göra vissa förbättringar, såsom en rekommendation till körriktning för att göra vägen för skolbarnen så säker som möjligt. Att placera en förskola med 120 barn till som är för små för att ta sig till och från hem och förskolan själva medför att det kommer att bli mer trafik.

Att sedan göra så kallade anhörigfickor för av och påstigning för skolbarn, och som angränsar till den tilltänkta gång- och cykelbanan, känns inte genomtänkt. Att det dessutom skall till en avsmalning på denna väg där bussen går, är bäddat för kaos.

Det är många föräldrar som frågar vad som mer skall till. Är det verkligen meningen att det skall ske en olycka innan vi föräldrar blir tagna på allvar?
Att det behövs platser för förskolebarn råder det ingen oenighet om. Självklart så behöver det ordnas för dessa barn också, men att placera dem på en skola som är en av Sveriges största F–6-skola är inte en långsiktig lösning.

Susanne Karlin Lundgren
förälder och föräldrarepresentant i lokala skolstyrelsenBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Tagga eller skicka in dina sommarbilder till bt.se!

Borås [Uppdaterad 2014-06-03]

Sol, bad och ledighet – sommaren är äntligen här. Och de närmaste månaderna får ses som en högtid för fotograferandet. Vi vill att du mejlar eller taggar dina bästa bilder med #btsommar på Instagram.

Live-published photos and videos via ShootitliveOmtvistat ord införs i ordlistan: "Är mindre kontroversiellt nu"

Nyheter [Uppdaterad i dag 15:17]

Det omstridda, könsneutrala ordet "hen" införs i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Läs mer

 

SAOL

Vad tycker du om ordet "hen"?

Visa resultat
Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Nedan har vi samlat några av vårens många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan:

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du önskade?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om programmet Anders tar parti:

"Men Nyfiken på partiledaren och Anders tar parti är satsningar som snarare sänker än höjer det politiska intresset eftersom man i båda fallen använder politisk okunskap som arbetsredskap. Det är inte värdigt ett licensfinansierat public service-företag."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om terrorberedskapen i Norge:

"Nu, när en ny, skarpare, hotbild uppenbarligen vuxit fram, sparar myndigheterna i Oslo inte på larmkrutet. Det är kanske begripligt, men såväl regeringen som polisen och media har ett stort ansvar för att inte driva fram hysteri".

Jan Hansson, sportkrönikör

Om Tysklands finalseger:

"Tyskarna kopplade ett tidigt grepp om finalen. Att de inte lyckats avgöra den under ordinarie måste tillskrivas Argentinas välorganiserade försvarsstyrka."

Lena Kvist, kulturchef

Om Johan Cronemans sommarprat:

"Han är 59 år och framgångsrik man. Det verkar så behagligt att vara så trygg. När Östermalmsdamer ringer upp och klagar på att han förolämpat kungen och river sönder hans DN-artiklar så det hörs i telefonen kan han bara skratta åt det och berätta om det i radio."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om Cameron Diaz nya film Sex Tape:

"I övrigt är Sex tape en ungefär lika frustrerande upplevelse som filmparets sexuella våndor. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.