Debatt

KD:s syn på förskolan är föråldrad

Debatt Artikeln publicerades
Foto: NTB

Svar till Niklas Arvidsson (KD), Gunilla Christoffersson (KD) och Caroline Hansson (KD), BT 15/1.

Alla barn har rätt till en trygg start i livet. Vi som styr i Borås är stolta över att 96 procent av alla föräldrar som har sina barn i stadens förskolor är trygga med verksamheten. Förskolan lägger grunden för allt lärande och spelar roll för hur barnen lyckas när de senare börjar i skolan. Forskning pekar tydligt på att förskolan utgör en avgörande del i våra barns liv.

Därför blir vi förundrade när Arvidsson, Christoffersson och Hansson skriver i BT (15/1) att styret i Borås inte ser till barnens behov. Det är precis det vi gör. Barn är likt vuxna inte en homogen grupp, utan är komplexa och har olika behov.

”När KD talar om att vi måste 'se våra barn' är de troligen ute efter något annat.”

Vi vill att barn till föräldralediga eller arbetssökande ska få möjlighet till 30 timmars förskola istället för de 15 lagstadgade. Det är viktigt inte minst för barn som bor i hem där familjen inte talar svenska. Den utredning vi vill göra ska givetvis belysa hur det påverkar verksamheten och personalen. Anledningen till att vi lägger förslaget är att vi ser hur betydelsefull förskolan är för barns utveckling.

KD:s företrädare tolkar förslaget som att vi tycker att det ”vore bra” för barnen att spendera mindre tid med sina föräldrar. Så är det självklart inte. Vi ser, som så många föräldrar, att förskolan är en viktig del i barnens liv och vill erbjuda bästa tänkbara förutsättningar.

Skribenterna menar också att vi gett uttryck för att skolan skulle kunna ersätta föräldrarna i anknytningsprocessen, vilket är trams. Vi tror inte att någon förälder vill lämna sitt halvårsgamla barn ifrån sig. Det gör den förälder som inte har ett annat val och det rör sig verkligen inte om många barn.

I dag går det 6 254 barn i Borås stads förskolor, av dessa är 32 barn under ett år, där merparten snart ska fylla ett år. Självklart är föräldrarna viktigast i barnets anknytningsprocess, men KD:s beskrivning, att förskolan inte också skulle kunna erbjuda trygga vuxna i den processen, är helt fel. Även förskolepersonalen kan erbjuda en trygg famn när barnen behöver det.

Det är ingen hemlighet att KD hellre ser vårdnadsbidrag än förskola. Så när KD talar om att vi måste ”se våra barn” är de troligen ute efter något annat. När de talar om att barnen mår bäst av att vara hemma med sina föräldrar förfäktar de egentligen föråldrade konservativa idéer. När de talar om förskolan som något skadligt för våra barns anknytningsprocess sysslar de främst med skuldbeläggning av de föräldrar som måste arbeta för att få livet att gå ihop.

Vi som styr Borås är stolta över vår kompetenta personal och våra trygga förskolor. Vi ser också till barnens olika behov och vill fortsätta erbjuda förskoleplats för barn under ett år i de få fall det behövs och eftersom vi vet hur viktig förskolan är för barnens utveckling vill vi utreda möjligheten för barn till föräldralediga och arbetslösa att få vara 30 timmar i förskolan istället för dagens 15. Det menar vi är att se till barnens behov.

Anna Svalander (L), kommunalråd

Andreas Ekström (S), ordförande förskolenämnden

Erik Johnson (MP), 2:e vice ordförande

Solveig Landegren (C), ledamot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.