Debatt

Kampen mot diskriminering måste fortsätta

Debatt

Det behövs mer HBTQ-kunskap i offentlig verksamhet, speciellt inom vård och omsorg, anser C-politiker.

Centerpartiets politik utgår alltid från att alla människor har lika rätt och värde. Vi har länge drivit på kampen för HBTQ-personers (homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner) rättigheter. För oss är det helt självklart att den som älskar någon ska få göra det, på sitt sätt och med sin kärlek.

I dag utsätts många HBTQ-personer i Sverige för diskriminering, våld och hatbrott. Det leder i många fall till att människor mår dåligt, lider av depression och i allra värsta fall till och med begår självmord. Även om det har blivit bättre under senare år finns det mycket kvar att göra. Inte minst är det viktigt att Sverige utgör ett föredöme och driver på andra länder i hela världen i det arbetet.

Den moderna familjen ser olika ut. Det finns familjer med bara en mamma eller en pappa. Men det finns också familjer med två mammor eller två pappor eller både och. Vi i Centerpartiet tycker att det är viktigt att det ges kunskap om hur olika familjer fungerar, bland annat genom föräldrautbildningar. Vi vill jobba för ökad förståelse, det är så vi skapar ett gott samhälle.

Vi tycker också att det behövs mer HBTQ-kunskap i offentlig verksamhet, speciellt inom vård och omsorg. För HBTQ-personer kan det kännas tryggt att gå till en vårdcentral, gynmottagning eller annan verksamhet som har speciell erfarenhet och kunskap om hur det kan se ut utanför normen. Samtidigt är det viktigt att öka kompetensen bland personal generellt. 

Vi tycker det är viktigt att få fram fler mödravårdscentraler och fertilitetskliniker med särskild kompetens om HBTQ-familjer och vill därför uppmuntra fler mödravårdscentraler att regnbågscertifiera sig. 

I helgen har vi Pridefestival i Borås. Hoppas att även du deltar i någon av alla de aktiviteter som erbjuds. Vi behöver alla få mer kunskap, glädje och gemenskap. Under Pridefestivalen är det ingen bristvara.

Mikael Larsson (C)

riksdagskandidat

Cecilia Andersson (C)

regionfullmäktigeledamot

Kerstin Hermansson (C)

gruppledare i Borås