Debatt

Jan Ericson borde skämmas

Debatt Artikeln publicerades

Om Jan Ericson och hans medlöpare ens lyssnat eller läst det Greta Thunberg säger och har framfört, så borde de skämmas för de anklagelser de uttalat mot henne, skriver Göran Andersson.

Ingen kan väl ha undgått att läsa eller höra om Greta Thunberg och hennes engagemang i klimatfrågan. Man kan och får givetvis tycka vad man vill i detta stora, viktiga, men också komplexa ämne. Att nedvärdera ungdomars engagemang i en fråga där vuxna, ofta tyvärr tröga politiker som står still och stampar med en gammal fastgjuten åsikt om att vi i lilla Sverige inte kan påverka om inte andra i de stora nationerna också gör något, det för inget framåt.

En av dem som i ett flertal inlägg kritiserat ”klimatextremister”, som han kallar dem, är den moderate riksdagsmannen Jan Ericson. Där placerar han då också Greta Thunberg.

Han har meddelat i mejl till mig att han anser att han vet betydligt mer än Greta Thunberg i denna fråga, eftersom hon bara var fem år när hans miljöintresse tog fart. Har ni hört något sämre argument?

Han säger sig dock ”lyssna” på ungdomar. Han har dock aldrig hört någon i hans omgivning som någonsin varit orolig för klimatet. Jag tror inte att han pratat med särskilt många.

”Att nedvärdera ungdomar på det sätt Ericson och vissa av hans polare gör är inte moget på något sätt.”

Han anser att uppslutning och demonstrationer världen över är patetiska och endast vittnar om okunskap och har i stor utsträckning kommit till tack vare manipulation genom media, PR och att Greta Thunberg har ”kändisföräldrar”. Med all denna hjälp kan vilken 16-åring som helst bli världskändis, anser Ericson. Ytterligare bedrövligt dåliga argument, eller hur?

Tyvärr är ju inte Ericson ensam om denna rädsla, som jag tror det bottnar i. Rädsla eller okunnighet tillsammans med ovilja att ta tag i denna fråga stoppar mycket av vad som borde göras.

Jag tycker förvisso att man ska lyssna på dem som har erfarenhet genom sin ålder och har levt ett mycket längre liv än dagens tonåringar i många frågor. Men det är också en otroligt stor skillnad på tonåringar och deras mognad. Det kan därmed skilja väldigt mycket i kunskap också mellan ungdomar i samma ålder. Intresse och stort engagemang kan göra att en 16-åring faktiskt vet minst lika mycket som en 56-åring i ett ämne. Så att nedvärdera ungdomar på det sätt Ericson och vissa av hans polare gör är inte moget på något sätt.

Hur man ska lösa klimatfrågan har jag absolut inga svar på, men att vi måste agera är jag övertygad om. Att blunda och inte våga kommer att få tragiska följder mycket snabbare än klimatproblemsförnekare som Ericson har insett eller vill förstå.

Ericsons stora insats just nu verkar vara att bilda ett bilnätverk i riksdagen för att försvara bilen mot alla ”klimathetsare” och ”koldioxidhatare”. Det hjälper inte vår jord på sikt.

På sin blogg och på Twitter blandar han till och med in terroristattacken på Nya Zeeland nyligen som en attack från ”klimatextremister”. Jag tror att han är förblindad av rädsla för att vi ska behöva ge upp något i våra välmående liv för att rädda vår planet.

I tisdags skrev Jan Ericson följande på sin blogg: ”Det mediala underbarnet Greta Thunberg sa på Mynttorget i Stockholm i fredags att ’vi har bara 8 år på oss’ och vill att vi ska ’vara rädda’. Vilken forskarkompetens denna 16-åring har för att kunna uttala sig så tvärsäkert framgick dock inte.”

Nej, Greta Thunberg är ingen infantil, okunnig, barnslig tonåring! Hon vet mycket, men har kanske inte lösningen. Dock kämpar hon beundransvärt för sin åsikt. De dagar hon missar skolan tror jag heller inte spolierar hennes kunskap och framtid.

Om Ericson och hans medlöpare ens lyssnat eller läst det hon säger och har framfört, vilket jag tvivlar på, så borde de skämmas för de anklagelser de uttalat mot henne och andra engagerade ungdomar.

Göran Andersson, Gällstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.