Debatt

Jag kan bestämma själv om jag har förtroende för vd:n

Debatt Artikeln publicerades
Peter Maksinen, tidigare vd Borås energi och miljö.
Peter Maksinen, tidigare vd Borås energi och miljö.

Svar till Daniel Yar Hamidi, BT 29/1.

Daniel Yar Hamidi väljer i BT den 29 januari att gå till general- och personangrepp på mig. För att inte låta personfrågorna ta fokus från det centrala i debatten, och den del som Daniel Yar Hamidi inte kommenterar, så väljer jag att försöka förtydliga mina utgångspunkter.

En kommun, och ett kommunalt bolag, är beroende av att kunna rekrytera kompetent personal. Om det inte skall bli så att de kommunala cheferna blir av en ”särskild sort” så bör villkoren vara likvärdiga i offentlig och privat sektor.

Genom en läsning av artiklar i BT de senaste veckorna går det lätt att se att chefsbytet på ett transportföretag i Borås gav upphov till en relativt liten artikel, chefsbytena i Mark respektive hos Borås energi och miljö AB ger upphov till väsentligt mer skriverier. Detta ser de potentiella cheferna och för att de inte skall riskera sitt rykte genom att ta ett kommunalt jobb så bör de känna en trygghet i att deras integritet skyddas.

Därför valde jag att i frågan om vd för Borås energi och miljö att ge vd information om att mitt förtroende var förbrukat och därmed ge möjligheten för vederbörande att avgå på egen begäran. Hade det blivit så hade vd med ett osolkat, eller i vart fall mindre solkat, rykte kunnat gå vidare. Mot det kan visserligen invändas att hela processen inte varit transparent.

I fallet med vd:n för transportföretaget, som ju blev mindre medialt uppmärksammat, tror jag att det dels berodde på att uppgifterna hölls internt. Det är med bakgrund mot de kommunala reglerna inte möjligt och i detta ligger hela problemet.

Då Daniel Yar Hamidi hade en utbildning för styrelsen i Borås energi och miljö gav jag i princip detta fall till honom att komma med synpunkter på. Han avstod eftersom det i hans värld inte var ett problem.

Så till frågan om regelkunskap, jag vet inte var det i aktiebolagslagen står att det är styrelsen som beslutar vilken uppfattning jag som styrelsemedlem skall ha. Jag tror att jag kan bestämma det själv och då anser jag från rent mänskliga utgångspunkter att det är rimligt att också delge den närmast berörda min uppfattning (här att förtroendet var förbrukat).

Jag må inte vara akademiker, men jag kan åberopa erfarenhet i den kommunala världen som överstiger 25 år inkluderande att ha haft det högsta ansvaret för Borås stad (kommunstyrelseordförande) samt att under fyra år varit riksdagsledamot (lagstiftare). Jag hoppas att min praktiska erfarenhet från denna typ av frågor skall kunna innebära att mitt inlägg tas på allvar, även om jag inte uttalar mig från en akademisk höjd. På samma sätt som praktiker sällan är bra forskare är det få forskare som har den praktiska erfarenheten.

Men istället för att rikta beskyllningar mot varandra förtjänar denna debatt ett sakligt åsiktsutbyte. Jag beklagar att Daniel Yar Hamidi inte verkar vilja det.

Ulrik Nilsson (M), 1:e vice ordförande Borås energi och miljö AB

Foto: Jan Pettersson
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.