Debatt

Jag förstår inte ledarsidans logik

Replik Artikeln publicerades

Svar till ledaren ”Klimatångest” är ingen bra diagnos", BT 29/11.

BT:s ledare ondgör sig över diagnosen "Klimatångest". Klimatångest är något, tror jag, som drabbar människor som kommit till insikt om att oanade konsekvenser av klimatförändringarna tycks vara nära förestående. Det är alltså ingen diagnos, utan en känsloupplevelse.

De människor som hittills verkligen har drabbats av klimatförändringarna, i Malawi, Irak eller Syrien hade knappast varit hjälpta av att känna klimatångest, de är ju maktlösa och delvis offer för historiska utsläpp av koldioxid. Deras lidande är en viktig del av människors klimatångest här, vi har helt enkelt dåligt samvete för vad vi orsakar.

Johan Norberg pekar på att svenskars beslut att sluta flyga är en droppe i havet jämfört med kinesernas dagligen ökande flygande. BT:s ledarskribent fyller på med argumentet att Sveriges befolkning utgör 0,013 procent av jordens befolkning. Slutsatsen tycks vara att det därför är lika bra att fortsätta.

Jag förstår inte logiken i sådana argument. Faktum är ju att varje enskild människa utgör 0,000000014 procent av jordens befolkning och därför i sanning är en droppe i havet. Detta gäller oavsett om hon bor i Sverige eller i Kina. Med Norbergs och BT:s ledarskribents logik kan hon med gott samvete släppa ut så mycket hon orkar, det är ju uppenbarligen alla andra som är problemet.

Själv har jag slutat flyga, såväl privat som i tjänsten, trots att insatsen är en droppe i havet. Jag vill nämligen pröva om det är möjligt att leva ett behagligt liv utan att inkräkta på kommande generationers livsvillkor. Hittills har det gått utmärkt.

Thomas Svensson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.