Debatt

Insändare: Räta på ryggen – det går bra för Sverige

Politik Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Många tror inte på hur bra det går för Sverige. Invandringsfrågan förblindar, menar Per Andersson (S).

Det är ett märkligt fenomen som uppstått i svensk politik. Väljarna ser att svensk ekonomi är urstark. 300 000 fler går till jobbet, varav 100 000 inom vård, skola och omsorg, jämfört med hur det såg ut för fyra år sedan. Socialbidragen är de lägsta på 28 år. Ungdomsarbetslösheten är rekordlåg. Sverige har EU:s högsta sysselsättningsgrad. Reformer har genomförts som förbättrar människors vardag. Höjning av barnbidraget. Förbättrat studiebidrag. Avskaffandet av den så kallade pensionärsskatten har påbörjats.

Men många tror inte på siffrorna. Därför ser man dem inte. Invandringsfrågan förblindar.

Istället för att se helheten kikar vi ner i stupröret. Ett typexempel är Stefan Löfvens (S) och Magdalena Anderssons (S) vallöfte om att 1,2 miljoner pen- sionärer skall få höjd pension.

De med allmän inkomstgrundad pension (och änkepension) på 11 000–14 000 kronor får 600 kronor mer per månad. Det blir 5 000 kronor per år efter skatt. Även de med en pension på mellan 9 000 och 11 000 kronor och mellan 14 000 och 17 000 kronor får ökad pension.

Pensionärer som får mindre än 9 000 kronor/månad ska få förstärkt grundskydd. Och den 1 jan 2018 avskaffades den så kallade pensionärsskatten för alla med inkomster upp till cirka 17 000 kronor/månad.

Detta förslag var (enligt många) fiffel, båg och valfläsk ända tills TV4:s Marcus Oskarsson äntrade scenen och på sin Facebooksida förklarade och analyserade vallöftet. Han hade ingen annan uppfattning om förslagets innehåll och dess utfall än Stefan Löfven, och se, då togs förslaget som sanning.

Stefan Löfven har i ett extremt komplicerat parlamentariskt läge lotsat Sverige framåt, till att i dag stå på en stabil ekonomisk grund och med muskler att möta framtida utmaningar. Statsministern har därmed bevisat att han besitter mycket goda ledaregenskaper och förmåga att styra landet.

Vi kan se framtiden an med tillförsikt.

Per Andersson (S), Svenljunga

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.