Debatt

Insändare från förskole- personal: "Föräldrar är lata"

Debatt Artikeln publicerades

Angående 15-timmarsbarnen på förskola. Vi som arbetar i förskolan vill gärna ge vår version.

Det hela har gått till överdrift med ”rätten” att ha sina barn på förskola. Vi vill dessutom säga att vi håller fullkomligt med Caroline Elfors och Madeleine Wallin (BT 21/1).

Se det hela ur ett barns perspektiv. Barnet har fått ett syskon och så lämnar mamma bort mig och går hem igen med bebisen? Det verkar kanske jätteroligt när barnet lämnas, men många barn gråter och förstår inte alls. Ett barn bland 15 andra, skrik, hög ljudnivå, inget lugn här inte.

Föräldrar (nu blir nog många sura), många av er är bortskämda och lata. Det är jobbigt att ha barn, men ack så roligt och mysigt. Så fort det kör ihop sig ska någon annan ta över och hjälpa till.

Är någon sjuk, syskon eller förälder, måste man lämna det friska barnet på förskolan. Är det inte viktigt för barnet att se att mamma eller pappa också kan vara sjuk, syskon detsamma?

Att lära sig visa hänsyn, vårda och ta hand om är jätteviktigt i uppfostran, att se att vi vuxna inte är macho. Försök istället att njuta av tiden med dina barn och föräldraledigheten, den är ändå så kort och du ska snart ut i arbetslivet och passa tider. Låt barnen få en lugn och trygg start. Se dig som förälder som det bästa för dina barn.

Stärk föräldrarollen! Vi i förskolan är inte bättre, vi är fortfarande bara ett komplement till hemmet.

Vad kostar det sen samhället att föräldrar som går hemma får lämna sina barn 15 timmar per vecka. Dessutom behöver man inte betala något efter att barnet fyllt tre år.

Nu räcker det inte heller att få lämna barnet tre timmar per dag, utan nu ska barnet dessutom äta både frukost och middag på förskolan. Vi skulle inte ifrågasätta detta om det fanns pengar.

Efter att personal kämpat över ett halvår för att få resurser då man känner att man inte räcker till. Bönar och ber. Slutkörda. Barn som behöver resurser av olika anledningar. Då pratas det om att det inte finns pengar. Men att låta barn vars föräldrar är hemma få äta både frukost och middag. Det finns det pengar till.

Politiker, vi är så trötta på att höra att det inte finns pengar till förskola och skola. Barn som behöver fler vuxna runt sig, det finns det inte pengar till.

Ibland känner man: Föräldrar, lämna in era barn på förskolan och hämta ut dem när de är 18 år.

Med en personaltäthet på tre heltider och 24 barn mellan 2,5 och 5 år på en syskonavdelning, eller tre heltider och 15 barn, 6 månader till 2,5 år (småbarnsavdelning) ser kanske relativt bra ut, men tänk då att denna personal ska täcka dagen från klockan 6–17.30. Vi måste ta ut raster. Så i genomsnitt är vi tre personal 2,5 timmar/dag.

Se då att det är 19 barn till frukost och två personal. Tror ni att det är en mysig och lugn frukost? Då ska en personal duka fram frukosten, barn ska tas emot, en del är ledsna, en del glada, många som vill vinka. Bajsblöjor behöver bytas. Vem tar hand om de barn som redan kommit?

Dessutom vill 15-timmarsföräldrarna ha sina barn på jouröppna förskolor under jul och semester. Det är ju deras rättighet! Förskolor har varit tvungna att ha öppet under jul enbart för 15-timmarsbarn. Är detta acceptabelt?

Barn är anpassningsbara. De accepterar sin situation. Kom inte och säg att det är för barnets skull. Glöm det. Det hela handlar om föräldrarna och bekvämlighet. Vill du vara en bra förälder, ta då hand om ditt barn, låt inte samhället göra det.

Pedagoger i förskolans värld