Debatt

Ingen mobbar Malin Carlsson – styrelsen utkräver ansvar

Replik Artikeln publicerades
Foto: Jan Pettersson

Svar till Sven Sawatski och Ronny Karlsson, BT 28/11.

Ja, nu får det faktiskt vara nog. Återigen riktas anklagelser mot valda företrädare för Socialdemokraterna i Borås. Återigen tillskrivs de karaktärsdrag på oklara grunder.

Företrädare för partiet, arbetarekommunens styrelse och kommunstyrelsegruppen är enligt Sven Sawatski och Ronny Karlsson mobbare. Det verkar som att alla som står bakom styrelsens beslut att inte längre ha förtroende för ett kommunalråd är just mobbare. Det är en allvarlig anklagelse som inte ska användas lättvindigt.

Vidare menar skribenterna att en förtalskampanj ska ha pågått mot samma kommunalråd sedan 2018. Det är något som bör förklaras djupare, men ingenstans i texten går det att finna hur denna förtalskampanj har sett ut. Det är enkelt att slänga sig med anklagelser, men det tycks vara svårare att förklara vad som ligger till grund för dem. Det medför att det blir omöjligt för de utpekade att försvara sig.

”Det är sannerligen en mörk bild av partiet som skribenterna målar upp. Vi ställer inte upp på den bilden.”

Vår fråga till skribenterna är: Vad avser ni vara mobbning? Är det mobbning att arbetarekommunens styrelse tar hjälp av en extern utredare från partikansliet i Stockholm som ett steg i att lösa konflikten på hemmaplan? Är det mobbning att erkänna att vi har strukturer i partiet som vi måste arbeta med? Är det mobbning att tillsätta en arbetsgrupp som ska utveckla organisationen och fokusera på hur vi ska stärka jämställdheten inom vårt parti? Är det mobbning att bjuda in till dialog för att gemensamt lösa problematiken inom partiet? Är det mobbning att tycka olika i en fråga? Och är det verkligen mobbning som är rätt beskrivning när styrelsen i Borås fattar ett svårt beslut om att inte längre ha förtroende för ett kommunalråd?

Stundtals måste en styrelse fatta svåra och nödvändiga beslut – det är inte mobbning, det är att utkräva ansvar. Något en styrelse har all rätt att göra och som också krävs av densamma.

Det är sannerligen en mörk bild av partiet som skribenterna målar upp. Vi ställer inte upp på den bilden. Sanningen är den att styrelsen i Borås oavbrutet arbetar med att komma tillrätta med många av de problem som uppdagats, och vi ser det som självklart att stötta dem i det arbetet.

Jessica Eriksson (S)

Gun-Britt Persson (S)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.