Debatt

Ingen mänsklig rättighet att skaffa barn

Debatt Artikeln publicerades
Foto: JESSICA GOW / TT

Svar till Öppna moderater och debattartikeln ”Sätt barnens bästa främst”, BT 1/10.

”Altruistiskt surrogatmödraskap, som vi och många andra vill reglera i Sverige, är just altruistiskt och inte kommersiellt. Det är inte en fråga om pengar.”

Så skriver Öppna moderater i en debattartikel som publicerades i BT 1/10. Skillnaden mellan altruistiskt och kommersiellt surrogatmödraskap är dock inte så tydlig som skribenterna vill göra gällande.

För det första går det inte att säkerställa att det inte sker pengatransaktioner ”under bordet” och att det inte förekommer känslomässig eller ekonomisk utpressning. För det andra kan vi se att i länder där altruistiskt surrogatmödraskap tillåts ökar också efterfrågan på kommersiellt surrogatmödraskap. Detta innebär att en legalisering skulle understödja och stärka den industri som utnyttjar fattiga kvinnors kroppar och utsätter dem för de enorma risker som en graviditet faktiskt innebär.

Här kan en parallell dras till de länder som legaliserat prostitution, där legaliseringen inte har lett till varken bättre villkor för personerna som säljer sex, ökad kontroll av ”marknaden” eller minskad stigmatisering. Tvärtom kan vi tydligt se att i ett samhälle där det accepteras att köpa andra människors kroppar så ökar efterfrågan, vilket ger totalt motsatt effekt. Det är köparens marknad.

”Människors längtan efter att bilda familj är starkare än vänsterns moralism.” Självklart gör det ont att längta efter ett barn och av olika omständigheter inte kunna få det. Det är svårt, kanske omöjligt, för någon som inte upplevt det själv att förstå hur det känns. Men att ställa sig emot surrogatmödraskap handlar inte om att förminska dessa personers lidande, utan om att försvara dem som skulle fara illa av den typ av lagförändring som Öppna moderater propagerar för.

Hur ont det än gör så är det inte en mänsklig rättighet att skaffa barn. Vår lagstiftning ska finnas för att skydda de mest utsatta i samhället, de som far mest illa. Vi kan inte bygga den kring undantagsfall, utan måste se till de fakta som finns framför oss.

Vi i Tjejjouren Magnolia ställer oss emot altruistiskt surrogatmödraskap för att:

* Vi inte kan säkerställa att det inte finns ekonomisk eller känslomässig utpressning involverat.

* Vi inte kan säkerställa att det inte flyttas pengar ”under bordet”.

* Altruistiskt surrogatmödraskap ökar efterfrågan på kommersiellt surrogatmödraskap, vilket återigen drabbar fattiga kvinnor utan valmöjligheter.

Kvinnor och barn är inga handelsvaror. Tjejjouren Magnolia är partipolitiskt obundet. Våra åsikter grundar sig inte i en politisk färg utan i våra erfarenheter av att möta utsatta kvinnor och tjejer. Vi kommer alltid att ta de utsatta kvinnornas parti i första hand. Om det gör oss till moralister är vi gladeligen det.

Magdalena Lahtinen

Frida Eriksson

Tjejjouren Magnolia

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.