Debatt

Inga riktiga klappar under granen

Jan Ericson (M) ,
Granen är röd och grön och grann, men tomten har svikit, menar Jan Ericson.
Foto:Anders Wiklund/TT
Granen är röd och grön och grann, men tomten har svikit, menar Jan Ericson.

Den rödgröna regeringen pratar gärna mycket med vackra ord om allt man vill göra. Inte minst att vara jultomte och ge allt till alla. Men när verkligheten kommer ikapp blir det väldigt lite av det. Här är några av alla löften som regeringen ännu en gång misslyckades att fylla julstrumpan med. 

Regeringen sa att Sverige skulle ha lägst arbetslöshet i EU år 2020. Resultatet hittills är inte i rätt riktning. Sverige har gått från Alliansens tionde plats år 2013, till att enligt prognosen hamna på en 15:e plats i EU 2017, under Socialdemokraternas styre.

 Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovade inför förra riksdagsvalet en ”nystart” för Arbetsförmedlingen och att den skulle bli en matchningsspecialist.

Men det gick inte riktigt som planerat, idag har Arbetsförmedlingen fortfarande det lägsta förtroendet av alla svenska myndigheter. Samtidigt har antalet som varit arbetssökande mer än tolv månader ökat trots att miljardbelopp pumpats in i myndigheten. 

Ett av Socialdemokraternas största vallöften var att skapa 32 000 traineejobb för unga. Men totalt har endast cirka 800 personer fått sådana jobb sedan starten enligt Arbetsförmedlingen, och regeringen har uppenbarligen erkänt sitt misslyckande genom att skrota reformen i höstas. Regeringen lär knappast skylta med traineejobben som ett vallöfte igen.

Regeringen låter den starka konjunkturen dölja sin egen brist på politik. Detta fungerar hyfsat i goda tider, då minskar arbetslösheten ändå av sig själv. Men arbetslösheten ligger idag högt för att vara mitt i en stark högkonjunktur och när konjunkturen en dag vänder nedåt har man satt Sverige i ett allvarligt läge. Man har slarvat bort högkonjunkturen och missat chansen att rusta Sverige för sämre tider.

Moderaterna vill återinföra arbetslinjen och byta utanförskap till jobb. Vi sänker därför skatterna på arbete med fokus på dem som har lägst inkomster. Det måste alltid löna sig mer att gå till jobbet än att leva på bidrag och därför vill vi även införa ett bidragstak. När bidrag staplas på varandra kan de samlade bidragen för en familj med tre barn uppgå till nästan 28 000 kronor efter skatt. Det höjer trösklarna att ta ett jobb och bidrar till att cementera utanförskap.

Vi moderater vill även ersätta Arbetsförmedlingen med ett Jobbcenter som har ett mer renodlat uppdrag fokuserat på myndighetsutövning och låta själva matchningen mellan arbetsgivare och arbetssökande göras av aktörer som redan idag jobbar framgångsrikt med detta, såsom rekryterings- och bemanningsföretag. 

Inför förra valet så lovade vi moderater inte allt till alla. Vi skrev det till och med på våra valaffischer. Men vi håller det vi lovar!