Debatt

Höjd fordonsskatt ett dråpslag

Debatt Artikeln publicerades
Foto: JESSICA GOW / TT

Bonus malus-systemet slår fel eftersom bonusen sällan gynnar den vanliga barnfamiljen. Istället är det människor med gott om pengar, som är vinnarna, menar sverigedemokrater.

Den rödgröna regeringen har i riksdagen röstat igenom ett nytt system för fordonsskatt på bilar, det så kallade bonus malus-systemet. Det nya systemet leder till så stora kostnader för hushållen att man tvingas köra i väldigt små och effektsvaga bilar samtidigt som regeringen drar in mer pengar till statskassan.

Sverigedemokraterna vänder sig mot detta och vill avskaffa bonus malus-systemet. Vi menar att detta slår hårt mot hushållen då fordonsskatten gräver ett djupt hål i familjernas ekonomi. Dessutom landar sällan bonusen hos barnfamiljerna – den typen av bil som subventioneras genom bonus malus är oftast inte vad som efterfrågas av familjerna när det kommer till elbilar. Istället är det människor med gott om pengar, som har råd att lägga 100 000–300 000 kronor mer på att införskaffa en batteridriven bil, som är vinnarna i bonus malus-systemet.

”I vårt Sverige skall inte endast de välbesuttna ha råd att äga en bil”

För att tydliggöra effekterna av bonus malus ger vi här två exempel: En vanlig Skoda Octavia 1,8 TSI får en årlig skatt på 5 976 kronor och en Opel Insignia kombi diesel får en fordonsskatt på 11 728 kronor.

Reaktionerna har inte låtit sig vänta, nybilsförsäljningen har störtdykt och nästan 40 procent färre bilar såldes i september 2018 jämfört med samma period 2017. Detta innebär ett dråpslag mot såväl bilhandlare som de bilverkstäder som skall laga och serva våra bilar. Men framför allt missgynnar det miljön då folk väljer att behålla sina gamla bilar.

I vår värld skall en familj kunna ha råd att äga en större och säkrare familjebil, en bil som klarar av att dra en husvagn, en bil som kan göra säkra omkörningar, en bil som är rymlig utan att det gräver djupa hål i familjeekonomin. Därför lägger vi i vårt budgetförslag fram ett avskaffande av bonus malus-systemet. Vi vänder oss kraftigt emot det rödgröna styrets skattepolitik, där såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet vill bestraffa de svenska hushushållens bilägande. I vårt Sverige skall inte endast de välbesuttna ha råd att äga en bil, utan bilen är en nödvändighet som vi anser alla som är i behov av skall ha råd med.

Patrik Jönsson (SD), riksdagsledamot, trafikutskottet

Jimmy Ståhl (SD), riksdagsledamot, trafikutskottet

Thomas Morell (SD), riksdagsledamot, trafikutskottet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.