Annons

Hetsen i äldrevården måste bort

Med en redan underbemannad äldreomsorg och fler som blir äldre så måste något göras omgående, konstaterar skribenterna.
Debatt • Publicerad 31 januari 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Gorm, Kallestad

Tack vare Kommunals medlemmar är svensk äldreomsorg i världsklass. De ser till att äldreomsorgen fungerar trots de brister och utmaningar som finns inom branschen. Underbemanning och brist på resurser har skapat stressiga arbetsplatser där det ofta saknas marginaler och återhämtning.

Personalen får betala med sin hälsa och till slut orkar man inte trots att viljan finns att stanna kvar på jobbet man i grund och botten trivs med och är proffs på. Men oattraktiva villkor har fler sidor – möjligheterna att locka fler till branschen minskar drastiskt. Det är en oroande utveckling med tanke på att andelen äldre över 80 år kommer att öka med 69 procent de närmaste 20 åren.

Annons

Efter den ekonomiska krisen på 1990-talet, med stora personalneddragningar, så har bristerna sakta men säkert smugit sig in i verksamheterna. Kommunernas begränsade resurser till äldreomsorgen medför låg bemanning och det påverkar både medlemmarna i Kommunal och de som behöver omvårdnad.

I dag är till exempel hemtjänsten detaljstyrd. Varenda insats är tidsbestämd i minuter och ofta finns inget utrymme för något oförutsett. Det skapar stressiga arbetsplatser där många känner sig otillräckliga i mötet med de äldre. Andra uppgifter, till exempel rapportering och dokumentation, får ofta stryka på foten när tiden inte räcker till. Dessutom är både kompetensutveckling och friskvård sällsynta inslag i verksamheterna.

”Arbetsmiljön i hemtjänsten är alltför stressig för både de anställda och de äldre när det sällan finns några marginaler.”

Med en redan underbemannad äldreomsorg och fler som blir äldre så måste något göras omgående. Sveriges kommuner behöver anställa omkring 50 000 undersköterskor och vårdbiträden de kommande fyra åren. I dag lämnar endast 2 500 vård- och omsorgsprogrammen varje år. Dessutom funderar var fjärde anställd i dag på att lämna branschen på grund av en för stressig arbetsmiljö, låga löner och brist på stöd. Nu måste något hända och Kommunal ser flera åtgärder som behöver göras. Det behövs:

* Ökade resurser. För att kunna leverera en fantastisk välfärd utan att behöva sätta sin egen hälsa på spel behöver Kommunals medlemmar fler kollegor, bättre arbetsmiljö och högre löner.

* Stoppa minutstyrningen i hemtjänsten. Arbetsmiljön i hemtjänsten är alltför stressig för både de anställda och de äldre när det sällan finns några marginaler. Genom att minska detaljstyrningen, tidspressen och antalet besök per dag kan man skapa förutsättningar för en hållbar arbetsmiljö där sjukfrånvaron kan hållas ned och att fler väljer att stanna kvar och utbilda sig till undersköterska.

* Avskaffa allmän visstid. I dag är en av tre visstidsanställda i äldreomsorgen. Det påverkar tryggheten och kompetensen på arbetsplatsen, men också individens möjligheter att planera sitt liv och känna trygghet i sin försörjning. Med trygga anställningar vågar fler satsa på ett yrke inom äldreomsorgen.

* Heltid. Att fler arbetar heltid är avgörande om vi ska kunna möta framtidens rekryteringsbehov och bidra till ett mer jämställt samhälle. Men för att fler ska vilja och orka arbeta heltid krävs en bra arbetsmiljö och scheman med tillräcklig återhämtning, vilket också måste innefatta våra oumbärliga timvikarier.

* Inför legitimering för undersköterskor. En undersköterskas arbetsuppgifter är komplexa och ansvaret stort. I dag saknas kriterier för vad en undersköterska kan och ska göra. Kraven på utbildning, kompetens och arbetsuppgifter för en undersköterska kan se helt olika ut från en arbetsplats till en annan. Det skapar osäkerhet och otydliga roller.  Med en yrkeslegitimation säkerställs undersköterskans roll, ansvar och befogenheter, vilket är bra för patientsäkerheten och kvalitén i äldreomsorgen. Det gör även yrket mer attraktivt.

Anna Ross Leü, ordförande, Kommunal Borås-Bollebygd

Jenni Moverare, avdelningsordförande, Kommunal Vänerväst

Annons
Annons
Annons
Annons