Debatt

Grilla köttet som vanligt

Sture Åström ,
Foto:Jurek Holzer / SvD / TT

Ett kilo kött orsakar lika mycket klimatutsläpp sin tio liter bensin, hävdades det nyligen i TV. Den uppgiften är förstås osäker, skriver Sture Åström, nätverket Klimatsans.

Den 25 juni startade TV en kampanj i Rapport och Aktuellt, för att få till en skatt på kött. Där påstod en professor vid Lantbruksuniversitetet att ett kilo kött orsakar lika mycket klimatutsläpp av koldioxid och metan som tio liter bensin. Den uppgiften är förstås osäker innan den blivit vetenskapligt granskad. Men hur stora utsläppen än är, så påverkar de inte klimatet så mycket att det kunnat mätas, kanske inget alls.

Sedan 1989 har FN:s klimatpanel IPCC initierat satsningar av hundratalet miljarder dollar för att bevisa en verkan av dessa gaser på klimatet. Jovisst, miljarder – inte miljoner. Flera gånger har de sagt att bevisen finns, men dessa har varit så dilettantmässiga, att de alltid avfärdats av kompetenta forskare.

Otaliga gånger har IPCC larmat om katastrofer: Det skulle bli mycket varmare, men det har inte skett alls på 18 år. Denna vinter har varit ovanligt kall i Nordamerika, hela Europa och stora delar av Asien. Det gäller även vår maj och juni. Polarisarna skulle smälta, men de växer. Isbjörnarna skulle dö ut, men de frodas och har normalt antal ungar. Haven skulle svämma över, men har inte stigit mer än vanligt, 1 à 2 mm per år. IPCC har oftast haft fel.

IPCC har bara datorsimuleringar, som talar för att koldioxid värmer klimatet. De har visat sig lika bra som gissningar. IPCC styrs av politiker från FN:s nationer, varav en majoritet är U-länder, där diktatur och korruption ofta förekommer. Miljöpartister i våra länder har inbillat dem att våra utsläpp varit skadliga och att vi därför har en ”klimatskuld” till dem. Men utsläppen har varit välgörande för hela mänskligheten.

Den naturliga uppvärmning om trekvarts grad, som vi haft under förra seklet, har tillsammans med mera koldioxid i luften givit oss dramatiskt ökade skördar, vilket lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom och svält. Utsläppen har varit bra!

Det finns inga klimatskäl att minska vårt köttätande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.