Debatt

Grilla köttet som vanligt

Foto:Jurek Holzer / SvD / TT

Ett kilo kött orsakar lika mycket klimatutsläpp sin tio liter bensin, hävdades det nyligen i TV. Den uppgiften är förstås osäker, skriver Sture Åström, nätverket Klimatsans.

Den 25 juni startade TV en kampanj i Rapport och Aktuellt, för att få till en skatt på kött. Där påstod en professor vid Lantbruksuniversitetet att ett kilo kött orsakar lika mycket klimatutsläpp av koldioxid och metan som tio liter bensin. Den uppgiften är förstås osäker innan den blivit vetenskapligt granskad. Men hur stora utsläppen än är, så påverkar de inte klimatet så mycket att det kunnat mätas, kanske inget alls.

Sedan 1989 har FN:s klimatpanel IPCC initierat satsningar av hundratalet miljarder dollar för att bevisa en verkan av dessa gaser på klimatet. Jovisst, miljarder – inte miljoner. Flera gånger har de sagt att bevisen finns, men dessa har varit så dilettantmässiga, att de alltid avfärdats av kompetenta forskare.

Otaliga gånger har IPCC larmat om katastrofer: Det skulle bli mycket varmare, men det har inte skett alls på 18 år. Denna vinter har varit ovanligt kall i Nordamerika, hela Europa och stora delar av Asien. Det gäller även vår maj och juni. Polarisarna skulle smälta, men de växer. Isbjörnarna skulle dö ut, men de frodas och har normalt antal ungar. Haven skulle svämma över, men har inte stigit mer än vanligt, 1 à 2 mm per år. IPCC har oftast haft fel.

IPCC har bara datorsimuleringar, som talar för att koldioxid värmer klimatet. De har visat sig lika bra som gissningar. IPCC styrs av politiker från FN:s nationer, varav en majoritet är U-länder, där diktatur och korruption ofta förekommer. Miljöpartister i våra länder har inbillat dem att våra utsläpp varit skadliga och att vi därför har en ”klimatskuld” till dem. Men utsläppen har varit välgörande för hela mänskligheten.

Den naturliga uppvärmning om trekvarts grad, som vi haft under förra seklet, har tillsammans med mera koldioxid i luften givit oss dramatiskt ökade skördar, vilket lyft hundratals miljoner människor ur fattigdom och svält. Utsläppen har varit bra!

Det finns inga klimatskäl att minska vårt köttätande.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Borås Tidning så godkänner du samtidigt våra regler.

På bt.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se. På tider då Borås Tidnings webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på bt.se

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på bt.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.