Debatt

Gott nytt 1984!

Debatt

George Orwell skrev 1948 den dystopiska framtidsromanen 1984. Han förutspådde där hur staten skulle övervaka medborgarna in i minsta detalj. Det må låta drastiskt, men 2009 kan bli det år vi hittills kommit närmast 1984.

Artikeln publicerades 11 januari 2009.

Den moderatledda borgerliga regeringen drev förra året igenom såväl FRA-lagen som IPRED-lagen. FRA-lagen har trätt i kraft i och med årsskiftet och IPRED-lagen träder i kraft under våren.

FRA-lagen ger FörsvaretsRadioanstalt (FRA) rätt att avlyssna all elektronisk kommunikation som passerar Sveriges gränser. Då detta gäller de flesta mail, sms, chattar, fax och telefonsamtal har regeringen verkligen släppt på alla spärrar och i princip avskaffat den personliga integriteten.

IPRED-lagen ger musik-och filmbranschen möjlighet att få ut uppgifter om fildelare genom att gå till domstol och begära detta. Samtidigt är det inte vem som faktiskt fildelat som branschen får veta, utan vem som står för abonnemanget. Högskolan i Borås trådlösa nätverk skulle således åka dit för den fildelning som sker via bärbara datorer uppkopplade mot det nätverket. Är det verkligen musik- och filmbranschens uppgift att här vara poliser? Musik- och filmbranschen kommer sedan hota med dryga böter och därmed jaga en hel ungdomsgeneration. Trots att moderatledaren i valrörelsen 2006 lovade att man inte skulle göra det.

Personlig integritet väger lätt i det moderatledda Sverige 2009. Miljöpartiet vill värna den personliga integriteten och motsätter oss därför såväl FRA-lagen som IPRED-lagen. Vi ser med stor oro på utvecklingen mot ett storebrorssamhälle där invånarna kontrolleras ända in i sina hem. Det är inget samhälle vi gröna vill se.

Gott nytt 1984!

Johan Hellström(mp)