Debatt

Gör p-skyltar för vanligt folk

Parkering Artikeln publicerades

 

 

Jag ber att få tacka för den enorma uppmärksamheten i kölvattnet efter min parkeringsdom i Högsta domstolen. Jag ska inte här kvälja dom, men lite märkligt är det väl att det krävs en parkeringskonsult för att förklara p-skyltarnas betydelse (BT 16/9). Och en forskare som slår fast att skyltarna inte är till för trafikanterna, utan för domstolarna (BT 17/9).

Så här kan vi inte ha det i vårt rättssamhälle. Nu måste parkeringslagstiftningen upp på högsta politiska nivå. Någon ordning ska det väl vara även när det gäller parkeringslagarna i det här landet. De kan inte vara utlämnande för godtycke – och konsulter att tolka.

Bildexemplet i parkeringskonsulten Pia Ketonens insändare på ’’min’’ p-skylt vid Stadsparksbadet visar hur lite skillnaden är – en smal vit linje – mellan de olika tidsregler som gäller. En fråga blir då direkt hängande i luften: Varför inte lika tydliga p-skyltar som den vid Krokshallstorget i Borås (se bilden) om man vill ta ut avgift dygnet runt i kombination med tidsbegränsad parkering?

Det är ju just innebörden i ordet ’’avgift’’ på egen tilläggsskylt som hela tolkningsproblematiken handlar om. Om man vill ta ut avgift dygnet runt, varför inte skriva ut det då?

’’Bristfällig’’ och ’’otydlig’’, ansåg tingsrätten om ’’min’’ p-skylt vid Stadsparksbadet. Den är visserligen laglig, enligt HD. Men hur lätt att förstå?

Ska det vara så svårt att vara tydlig och förklara på p-skylten för oss vanliga trafikanter vad man menar? Annars får man bara onda aningar om att vi är p-bolagets mjölkkossor. Parkeringskonsulten konstaterar ju själv i sina exempel att ’’skillnaden blir stor’’ vid olika tolkning.

Tro tusan det. Det finns ju ingen uppgift om att avgiftsplikt gäller dygnet runt. Detta läser parkeringsfolket in med automatik. Yrkesskada, tror jag detta kallas. Tänk på detta vid utbildningen av parkeringsvakter i fortsättningen.

Jag är inte ensam om att ha svårt med tolkningen av p-märken med ’’avgift’’ och tidsangivelse på olika anvisningsskyltar. Det vittnar pärmar om med överklaganden av kontrollavgifter på parkeringsbolagets expedition.

Enligt lagen ska det vara klart och tydligt skyltat med anvisningsskyltar som lätt kan förstås av trafikanterna. Och enligt Transportstyrelsens utredare vid sektionen för regelinformation finns det inget som hindrar p-bolaget att vara extra tydlig med skyltinformationen. Till exempel ’’avgift 00–24’’ Max 2 timmar 9–18 (9–15). Man är till och med skyldig att vara extra tydlig om uppdragsgivaren så kräver.

Kan vi slutligen hoppas på en klarare, enklare och tydligare skyltning om och när badhusparkeringen åter öppnar nästa höst? Exempelvis ’’Avgift 00–24 (00–24) 00–24’’. De sistnämnda siffrorna i rött som vi 40-talister en gång fått lära oss i körskolan. Med en ny parkeringschef vid rodret, så välkomnar jag hennes löfte om ’’tydligare och enklare regler’’ (BT 10/9), vilket är just vad jag hela tiden efterlyst. Då har jag nått mitt syfte med hela skyltprocessen och den enorma uppmärksamhet den har fått. Innan dess hoppas jag att SVT1 i programmet ’’Domstolen’’ speglar och klargör skyltbråket i Borås bakom kulisserna i en dokumentär senare i höst.

Jag ber slutligen att få tacka för allt stöd, alla telefonsamtal och uppmuntrande tillrop under processens gång.

Clas-Göran Niklasson