Debatt

God vilja räcker inte i klimatarbetet – det krävs resultat

Slutreplik Artikeln publicerades
Foto: Forsmark

Svar till Lorentz Tovatt (MP), Göran Larsson (MP) och Tom Andersson (MP), BT 17/5.

Klimatet känner inte av goda viljor eller fina ord på plakat. Klimatet känner bara resultat, eller brist på detsamma. För oss moderater handlar klimatpolitiken om effektivitet. Varje skattekrona vi använder ska reducera utsläppen så mycket som möjligt. Vår inställning står dessvärre i skarp kontrast till Miljöpartiets. För dem verkar klimatpolitik handla om att lova mesta möjliga och att bränna så mycket skattepengar som det bara går, oaktat om resultatet blir minskade utsläpp eller inte. Varken Sverige eller klimatet har råd med denna dyra plakatpolitk.

”Miljöpartiet väljer att slå dövörat till inför FN:s klimatpanel och dess slutsatser om kärnkraften.”

Tankesmedjan Timbro slog nyligen fast att Moderaterna är det parti som har den mest effektiva klimatpolitiken. För varje krona vi lägger på klimatpolitik minskar utsläppen mer än för varje krona som Miljöpartiet spenderar. Faktum är att Timbro kommer fram till att alla de borgerliga partierna har högre effektivitet och bättre resultat i sin klimatpolitik än S, V och MP. Miljöpartiets namn blir med andra ord ganska missvisande – det finns fyra bättre miljöpartier i Sverige, varav Moderaterna är det bästa.

S/MP-regeringen har en stor klimatbudget, men med svagt fokus på effektiva åtgärder. Deras budget för klimatpolitik är dubbelt så stor som Moderaternas, men enligt beräkningen skulle Moderaterna ändå minska utsläppen mer. Vår höga placering beror till stor del på vårt fokus på inter­nationellt klimat­samarbete, vilket är den erkänt mest verksamma åtgärden för att knäcka klimatutsläppen. På det här området är Miljöpartiets facit efter fem år väldigt blekt.

Vi noterar också att Miljöpartiet väljer att slå dövörat till inför FN:s klimatpanel och dess slutsatser om kärnkraften. Klimatpanelen räknar med att kärnkraften i världen minst måste fördubblas, men förmodligen trefaldigas, om vi ska klara 1,5-gradersmålet. I Sverige har vi redan en koldioxidfri elproduktion, där kärnkraften står för omkring 40 procent. Problemet ligger ute i Europa och i resten av världen. Vi måste hjälpa de stora utsläppsländerna nere på kontinenten att komma bort från beroendet av smutsig kol och rysk gas. Där är kärnkraften en helt avgörande nyckel. Den behövs både för att trygga ren och säker energi till våra industrier och för att bromsa klimatutsläppen.

Inför detta faktum agerar Miljöpartiet närmast som klimatförnekare. Vi moderater är där- emot tydliga med att Europa behöver mer kärnkraft och just därför driver vi frågan i EU-valet.

Jörgen Warborn (M), Västsveriges toppkandidat i EU-valet

Annette Carlson (M), kommunalråd i Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.