Debatt

Fyra förslag för klimatet

Debatt Artikeln publicerades
För att fler ska vilja resa kollektivt behöver stadstrafiken bli snabbare och mer effektiv, skriver MP-politiker i regionen.
Foto: Anton Hedberg
För att fler ska vilja resa kollektivt behöver stadstrafiken bli snabbare och mer effektiv, skriver MP-politiker i regionen.

Västra Götalandsregionen är en viktig aktör i den gröna omställningen. Fler måste resa hållbart och politikens roll är att göra det hållbara resandet möjligt, anser miljöpartister.

Den här sommaren har klimatförändringar blivit något som inte längre sker någon gång i framtiden, det sker här och nu. Vi har alla kunnat se hur gräsmattor gulnat, vattendrag sinat och hur stora skogsbränder ägt rum i vårt eget land efter månader av tropisk hetta. Det är dags att ställa om nu – klimatet kan inte vänta.

Som ansvarig för kollektivtrafik och regional utveckling i länet är Västra Götalandsregionen en viktig aktör i den gröna omställningen. Fler måste resa hållbart och politikens roll är att göra det hållbara resandet möjligt.

Med Miljöpartiet i den politiska ledningen har Västra Götalandsregionen satsat historiskt mycket på kollektivtrafiken och fler än någonsin reser kollektivt, en utveckling vi vill fortsätta.

Den gångna sommaren har tydligt visat hur viktigt det är att fortsätta omställningen. Vi gröna föreslår därför fyra förslag för klimatet:

* Ny järnväg, mer upprustad järnväg och fler tågstopp på landsbygden. Den rödgröna regeringen har aviserat en ny järnväg Göteborg–Borås, men för att arbetet inte ska tappa tempo måste den nya järnvägen vara högt prioriterad av regionen. Vi gröna vill även satsa på dubbelspår mot Oslo, en stor upprustning av de befintliga järnvägarna och fler tågstopp i bland annat Sjuhäradsbygden.

* Sommarkort. Vi vill erbjuda ett prisvärt regionen runt-kort på sommaren där du från mitten av juni till mitten av augusti får resa en tvåmånadersperiod för endast 900 kronor (ordinarie pris 3 450 kronor), på så vis blir ”hemester” ett rimligare alternativ till flygresan. Tänk att kunna resa till exempelvis Kosteröarna, Göteborgs skärgård och Kinnekullebanan på ett och samma prisvärda kort.

* Snabba upp stadstrafiken. Många kollektivtrafikresor sker i regionens större städer och vi ser att dessa har stora utmaningar i sin kollektivtrafik, för att fler ska vilja resa kollektivt behöver stadstrafiken bli snabbare och mer effektiv.

* Gör det enklare att resa hållbart. I år har varit första sommaren när du utan extra kostnad fått ta med dig cykel på Västtrafiks tåg och vi vill utöka möjligheten till att gälla även på landsbygdsbussar och i närtrafiken. Dessutom vill vi göra det möjligt att låta de hyrcyklar som i dag finns i Göteborg, och som är på väg till Borås och förhoppningsvis inom några år finns i ännu fler av regionens städer, ingå på kollektivtrafikkortet.

När andra partier vill skära ner på anslagen till kollektivtrafik och regionutveckling och istället satsa på nya och bredare motorvägar, vågar Miljöpartiet stå för klimatledarskapet. Den gångna sommaren har det varit tydligt vad som behöver göras.

Ulrika Frick (MP), regionrådskandidat, ordf. kollektivtrafiknämnden

Tony Johansson (MP), regionfullmäktigeledamot

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.