Förskola vid Myrås gagnar ingen

Debatt 2012-04-16 | Uppdaterad 2012-04-16

Ett nytt dagis vid Myråsskolan skulle vara mycket negativt för både dagisbarnen, skolbarnen, föräldrar, lärare och för de förhoppningsvis nya invånarna.Det är viktigt att se frågan ur ett långsiktigt perspektiv då vi kommer att få leva med beslutet under oöverskådlig tid. Elevantalet på Myråsskolan har ökat i alla tider och kommer naturligtvis att göra så även i framtiden. Skolan är en av de största F–6 skolorna i Sverige och behöver de lekytor som finns idag.

Ett dagis skulle innebära att halva den befintliga lekytan för skolbarnen skulle försvinna. Den av barnen mycket omtyckta skogsdelen skulle röjas och omfattas av dagisets område. Ytor för att öka parkeringar skulle ytterligare minska lekytor.

Örnatorpet kommer att flyttas från dagisområdet till annan plats inom skolområdet och ta ytterligare lekytor i anspråk. Det skulle bli trångt för skolbarnen och enligt min mening ökar därför risken för konflikter och mobbning.

Om halva lekytan försvinner omöjliggörs också för Myråsskolan att expandera i framtiden. Det är naturligtvis mycket allvarligt. Var skulle då nya byggnader för skolbarn, större gymnastiksal, bibliotek med mera kunna byggas? Det skulle inte finnas någon lekyta alls kvar att tala om.

Brämhult är ett område som är lämpligt för nybyggnation med tanke på dess geografiska läge och det kommer att kunna expandera i framtiden, se exempelvis det nya området Kärra. Det innebär krav på större lokaler för skolbarn och att de lekytor som finns idag bibehålls.

När en familj bestämmer sig för var man ska köpa eller bygga hus så är det en viktig omständighet var någonstans barnen kommer att gå i skolan. Om man försämrar för Myråsskolan och begränsar skolans möjligheter att expandera minskar man också attraktionskraften för Borås och Brämhult samt begränsar därmed också för inflyttning av nya kommuninvånare.

Det skulle också vara negativt för dagisbarnen att trängas in i Myråsskolans område tillsammans med högljudda skolbarn. Dagis bör byggas i anslutning till grönområden som kan användas utan störningar av trafik. Dagiset på Myråsskolan skulle dessutom bli ett tvåvåningsdagis, vilket naturligtvis är ogenomtänkt. Att skaderisker ökar med trappor och barn förstår var och en.

Trafiksituationen är inte bra idag, särskilt inte under en snörik vinter. Om dessutom 120 dagisbarn ska hämtas och lämnas så kommer det att öka trafiktrycket över bristningsgränsen. Det fun-?gerar idag tack vare att hela Myråsgatan kan användas för att hämtning och lämning eftersom man kan stanna var som helst på gatans sträckning utan att behöva vänta på att någon annan bil ska köra.

Några enstaka avlämningsytor förslås naturligtvis inte. Köer, tidspress och stress skulle öka risken för trafikolyckor avsevärt. Nyanläggandet av en parkering löser inga problem. En parkering är direkt olämplig för hämtning och lämning med ett högt trafiktryck när bilar ska köra in till parkeringen samtidigt som backande bilar ska försöka ta sig ut från parkeringen.

Planerna på att inrymma skolklasser i nuvarande matsal som ligger i källaren med begränsade fönsterytor är ett riktigt dålig förslag och frågan är om det ens är förenligt med gällande arbetsmiljölagstiftning.

Planerna på att den nya matsalen endast skulle rymma tio fler sittplatser än den gamla matsalen är också svåra att förstå. Naturligtvis ska man bygga för fler sittplatser så att skolbarn inte ska behöva börja äta sin lunch redan klockan 10.40 som det är idag. Det skulle innebära att en något större del av skolområdet än planerat skulle behöva tas i anspråk för matsalen, vilket är förnuftigt istället för att bygga ett dagis.

Ansvariga politiker bör tänka på att skapa lösningar som är hållbara över tiden och inte drastiskt försämra för både skolbarn och dagisbarn som man planerar att klämma in på Myråsskolans skolområde. Använd er av förutsättningar som finns på Myråsskolan till att skapa en riktigt attraktiv skola istället för att kompromissa med ett dagis. Det råder ett brett motstånd hos föräldrar och andra kommuninvånare mot dessa planer. Det borde politiker tänka på och inte motarbeta sina väljare genom att genomföra ett kompromissverk som inte gagnar någon. Tänk på att även ni ska fortsätta att bo i Borås också efter mandatperioden och att ni ska kunna vara stolta över de beslut som ni fattat.

Niklas Odén
förälder både till dagisbarn och skolbarnBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Missade du miljöbi- lagan? Läs den här!

Borås [I dag 10:25]

Vegetarisk mat, klimatförändringar och Ola Skinnarmo. Det är något av innehållet i BT:s miljöbilaga som kom ut i pappersformat torsdags. Här kan du läsa den igen i pdf-form.


Dagens fråga

 

Damfotboll

Klarar de svenska fotbollsdamerna av att kvala in till VM?

Visa resultat
TV: Höstens trädgårdstips

Borås [Uppdaterad i dag 09:50]

Bara för att sommaren är över betyder inte det att trädgården ska lämnas ouppmärksammad. Se tv-klippet och låt Carina Bergius guida dig rätt i höstträdgården.

 


Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se. Insändare får vara undertecknade med signatur, men skribenten måste bifoga namn, adress och telefonnummer.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Skoldebatt på olika nivåer. Här har vi samlat några av årets många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan: Läs mer

Nyheter

Dagens fråga

Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Deppigt hos Moderaterna

Det var inga glada miner hos Moderaterna Borås under valvakan.

 

Borås

TV: Dans och glädje på oberoende valvaka i Borås

På den oberoende valvakan i Borås jublade publiken och klappade händerna när det visar sig att det rödgröna blocket är större än alliansen.

 

Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Niclas Liljenby
niclas.liljenby@bt.se
Telefon: 033-700 07 12


Val 2014

Intressanta röster från Sjuhärad om valen


Val 2014

Se valbilder med taggen #val2014 från hela Sverige!


Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om ansvaret som vilar på väljaren:

Vi är en priviligerad nation. Vilket ansvar medför det? Det är också en aspekt att ta med sig in i vallokalen.

Lars Näslund, politisk redaktör

Om valet och kvalet:

Förutom ett nytt blixtkrig om kärnkraften får väl Den Stora Slutdebatten i SVT i går kväll beskrivas som rena fredagsmyset.

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tränarbyte i Elfsborg:

"Skilsmässan med Jörgen Lennartson blev uppslitande, infekterad och kostsam. Klubben betalar fortfarande hans lön."

Lena Kvist, kulturchef

Om Manifest 2083 på Stadstatern:

"För mig får teatern gärna ge sig in i mörkrets hjärta, även när jag inte är helt säker på vart den är på väg."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Allt går att ladda ner:

"Jag målade upp bilder i mitt huvud av scener, replikskiften, hemliga kyssar. "

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 300 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter