Förskola vid Myrås gagnar ingen

Debatt 2012-04-16 | Uppdaterad 2012-04-16

Ett nytt dagis vid Myråsskolan skulle vara mycket negativt för både dagisbarnen, skolbarnen, föräldrar, lärare och för de förhoppningsvis nya invånarna.Det är viktigt att se frågan ur ett långsiktigt perspektiv då vi kommer att få leva med beslutet under oöverskådlig tid. Elevantalet på Myråsskolan har ökat i alla tider och kommer naturligtvis att göra så även i framtiden. Skolan är en av de största F–6 skolorna i Sverige och behöver de lekytor som finns idag.

Ett dagis skulle innebära att halva den befintliga lekytan för skolbarnen skulle försvinna. Den av barnen mycket omtyckta skogsdelen skulle röjas och omfattas av dagisets område. Ytor för att öka parkeringar skulle ytterligare minska lekytor.

Örnatorpet kommer att flyttas från dagisområdet till annan plats inom skolområdet och ta ytterligare lekytor i anspråk. Det skulle bli trångt för skolbarnen och enligt min mening ökar därför risken för konflikter och mobbning.

Om halva lekytan försvinner omöjliggörs också för Myråsskolan att expandera i framtiden. Det är naturligtvis mycket allvarligt. Var skulle då nya byggnader för skolbarn, större gymnastiksal, bibliotek med mera kunna byggas? Det skulle inte finnas någon lekyta alls kvar att tala om.

Brämhult är ett område som är lämpligt för nybyggnation med tanke på dess geografiska läge och det kommer att kunna expandera i framtiden, se exempelvis det nya området Kärra. Det innebär krav på större lokaler för skolbarn och att de lekytor som finns idag bibehålls.

När en familj bestämmer sig för var man ska köpa eller bygga hus så är det en viktig omständighet var någonstans barnen kommer att gå i skolan. Om man försämrar för Myråsskolan och begränsar skolans möjligheter att expandera minskar man också attraktionskraften för Borås och Brämhult samt begränsar därmed också för inflyttning av nya kommuninvånare.

Det skulle också vara negativt för dagisbarnen att trängas in i Myråsskolans område tillsammans med högljudda skolbarn. Dagis bör byggas i anslutning till grönområden som kan användas utan störningar av trafik. Dagiset på Myråsskolan skulle dessutom bli ett tvåvåningsdagis, vilket naturligtvis är ogenomtänkt. Att skaderisker ökar med trappor och barn förstår var och en.

Trafiksituationen är inte bra idag, särskilt inte under en snörik vinter. Om dessutom 120 dagisbarn ska hämtas och lämnas så kommer det att öka trafiktrycket över bristningsgränsen. Det fun-?gerar idag tack vare att hela Myråsgatan kan användas för att hämtning och lämning eftersom man kan stanna var som helst på gatans sträckning utan att behöva vänta på att någon annan bil ska köra.

Några enstaka avlämningsytor förslås naturligtvis inte. Köer, tidspress och stress skulle öka risken för trafikolyckor avsevärt. Nyanläggandet av en parkering löser inga problem. En parkering är direkt olämplig för hämtning och lämning med ett högt trafiktryck när bilar ska köra in till parkeringen samtidigt som backande bilar ska försöka ta sig ut från parkeringen.

Planerna på att inrymma skolklasser i nuvarande matsal som ligger i källaren med begränsade fönsterytor är ett riktigt dålig förslag och frågan är om det ens är förenligt med gällande arbetsmiljölagstiftning.

Planerna på att den nya matsalen endast skulle rymma tio fler sittplatser än den gamla matsalen är också svåra att förstå. Naturligtvis ska man bygga för fler sittplatser så att skolbarn inte ska behöva börja äta sin lunch redan klockan 10.40 som det är idag. Det skulle innebära att en något större del av skolområdet än planerat skulle behöva tas i anspråk för matsalen, vilket är förnuftigt istället för att bygga ett dagis.

Ansvariga politiker bör tänka på att skapa lösningar som är hållbara över tiden och inte drastiskt försämra för både skolbarn och dagisbarn som man planerar att klämma in på Myråsskolans skolområde. Använd er av förutsättningar som finns på Myråsskolan till att skapa en riktigt attraktiv skola istället för att kompromissa med ett dagis. Det råder ett brett motstånd hos föräldrar och andra kommuninvånare mot dessa planer. Det borde politiker tänka på och inte motarbeta sina väljare genom att genomföra ett kompromissverk som inte gagnar någon. Tänk på att även ni ska fortsätta att bo i Borås också efter mandatperioden och att ni ska kunna vara stolta över de beslut som ni fattat.

Niklas Odén
förälder både till dagisbarn och skolbarnBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

TV: BT:s reporter skräck– slagen i nya galna banan

Borås [Uppdaterad i dag 15:26]

1,4 kilometer lång. Hastigheter på 100 km/h. Känsla av viktlöshet: tre gånger. Häng med BT:s Johanna och Therese genom Lisebergs Helix.

 


Dagens fråga

 

Servicekontoret

Gör Borås stad rätt som överklagar domen om Servicekontoret?

Visa resultat
Ekwall och Lundh i Borås – briljerar i Hanssons quiz

Sport [Uppdaterad i går 20:42]

Fotbollskanalens ankare Patrick Ekwall och Olof Lundh gjorde ett nedslag på Harrys i Borås för deltävlingen i SM i Fotbollskunskap. BT:s sportkrönikör Jan Hansson ställde duon mot väggen med ett eget lurigt quiz.

 


Johan Rydén

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att tycka till om företeelser i vardagen. Jag, Johan Rydén, är debattredaktör och försöker se till att så många som möjligt kommer till tals. Ju kortare text, desto större chans att bli publicerad. Debattartiklar (1500-3500 tecken) skickas till debatt@bt.se och insändare (1-2000 tecken) till dialog@bt.se.

Johan Rydén
johan.ryden@bt.se
Telefon: 033-700 07 63Debatt

Kongresshusdebatten

Nedan samlas flera av de debattartiklar och insändare som publicerats i debatten om kongresshuset.

Mest läst på debatt


Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Elfsborg

Se tidigare avsnitt av succéprogrammet här!

Borås

Skicka in dina vårtecken!

Nu är det äntligen vår! Men för den för som vill ha bevis de dagar vinden viner, kommer de här. Har du också sett något vårtecken? Mejla bt.se@bt.se

Live-published photos and videos via Shootitlive


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om religion och konflikter

"Religionen får skulden för mycket av det elände som utspelas i världen idag: Utvecklingen i Egypten, förföljelserna av muslimer i Burma och Centralafrikanska republiken, förföljelserna av kristna i Syrien, Somalia och Irak. Och så vidare. Men är det religionen som är drivkraften i nämnda exempel? Jag tror inte det."

Katarina Larsson, politisk redaktör

Om SD och politikerbesöken:

"Högskolan har ingen anledning att skämmas för att man öppnade dörren för Åkesson. Självklart måste SD ha rätt till samma insyn som andra partier."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om ÅFF:s obehöriga spelare:

"Min egen inställning är att matcherna huvudsakligen ska avgöras efter kamp på planen, inte efter diskussioner i kontorsmiljö."

Lena Kvist, kulturchef

Om Anneli Jordahls nya roman:

"Män från fattiga hem hade det också svårt. Jag vet det och Anneli Jordahl vet förstås det. "

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om startfältet på Sommartorsdagarna:

"Vilka tror ni kommer? Håkan Hellström? Kent? Robyn? Laleh? Så lät det på redaktionen innan vi fick facit i hand"

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 4 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Inför

Träffpunkten för föreningar och klubbar på nätet.