Debatt

Fördelarna med EU överväger nackdelarna

Politik Artikeln publicerades

Utveckling, frihandel, öppna gränser och samarbete. Europeiska Unionen är ett projekt som sedan dess bildande har skapat ökat välstånd och ökad trygghet bland alla dess medlemsländer och flera av dess samarbetsländer världen över. Ulrik Petersson påstår att det är kostsamt att vara med i samarbetet, men för varje investerad krona får vi tillbaka så mycket mer.

I Storbritannien röstade man 2016 om ett utträde ur unionen baserat på argument som i värsta fall var rena lögner. I kampanjen lovade Nigel Farage att hela 350 miljoner pund per vecka skulle frigöras för att användas i det egna sjukvårdssystemet. Timmarna efter resultatet satt Farage i nationell teve och berättade att det var ett misstag och att väljarna som röstade för brexit hade blivit lurade. Liknande faktafel och lögner har kommit till ytan nästan varje dag sedan resultatet.

”Sedan inträdet har Sveriges utrikeshandel vuxit snabbare än någon hade kunnat gissa.”

Petersson skriver att ”handel och samarbete är en självklarhet”, men hoppas samtidigt att fler länder ska följa Storbritanniens exempel och lämna unionen. Har han missat att Storbritannien nu lägger fram krav om att få fortsätta vara en del av den inre marknaden och ta del av många av de fördelar som EU-länder får, trots att de vill lämna? Varför lämnar de EU egentligen? Förmodligen för att en grupp EU-kritiska politiker spred lögner om unionen och vad den gör för att få folket på sin sida.

Fördelarna Sverige och alla andra EU-länder får ta del av genom sitt medlemskap överväger nackdelarna på långa vägar. Att vi har en kommissionär som dag och natt arbetar med att skriva frihandelsavtal är oerhört betydelsefullt för ett exportberoende land som Sverige – och det bästa är att kommissionär Malmström, genom sitt arbete i EU, skapar dessa goda förhållanden inte bara för oss, utan även för andra. En union på 500 miljoner invånare är en mycket intressantare marknad än ett litet land på tio miljoner invånare.

Sedan inträdet har Sveriges utrikeshandel vuxit snabbare än någon hade kunnat gissa. Tack vare EU kan svenska medborgare åka bil till Barcelona utan att behöva passera dyra och komplicerade tullar. Tack vare EU kan man nu använda sin telefon på Europaresan utan att betala dyra roamingavgifter. Tack vare EU kan unga studera och semestra i vilket EU-land som helst.

Unionen har sina tillkortakommanden likt alla andra samarbeten, men det förändrar man inte genom att lämna förhandlingsbordet. Sverige hör hemma i EU och det är tillsammans med andra länder vi lyckas bäst.

Soroush Rezai, ordförande Liberala ungdomsförbundet Södra Älvsborg