Flygets klimatpåverkan är större än vad som möter ögat, anser debattörerna.

Flygbolagen bör redovisa flygets totala klimatpåverkan

Debatt 2009-06-22 | Uppdaterad 2009-06-22Flygbolagen Malmö Aviation och Sverigeflyg har gått till hårt angrepp mot aktörer som erbjuder klimatkompensering för flygresor. Kritiken går ut på att dessa aktörer skor sig genom att blåsa upp flygets klimatpåverkan. Frågan är i grund och botten mycket enkel - ska flygets "klimatkonto" belastas av sektorns verkliga klimatpåverkan eller ska man nöja sig med att bara räkna de betydligt lägre koldioxidutsläppen?


Flygets koldioxidutsläpp är, till skillnad från dess totala klimatpåverkan, lätta att mäta. Men på hög höjd bidrar flyget dessutom till klimatpåverkan genom utsläpp av kväveoxider, vattenånga och kondensstrimmor. FN:s klimatpanel IPCC uppskattar att flygets verkliga klimatpåverkan är två till fyra gånger större än de direkta koldioxidutsläppen.
De två flygbolagen hävdar att man bara ska räkna flygets klimatpåverkan från koldioxidutsläppen, med motiveringen att FN:s klimatpanel inte exakt kan ange vilken uppräkningsfaktor som är korrekt. "Någon annan lösning har vi svårt att se", skriver de i ett debattinlägg på flygbranschens egen webbplats, som beskrivs som "den självklara platsen för den som vill fördjupa sig i frågor som rör det svenska kommersiella flyget och miljön".


Detta är ett oansvarigt sätt att handskas med denna viktiga miljöfråga. Vi föreslår en enkel lösning: lyssna på forskarna i FN:s klimatpanel.
Många seriösa flygbolag arbetar med att minska sin klimatpåverkan med olika åtgärder. Det finns inget som hindrar att resenärer erbjuds klimatkompensering för bara koldioxidutsläppen - det är mycket bättre än ingenting! Men flygets totala klimatpåverkan är alltså två till fyra gånger större än så. Vi uppmanar hela flygbranschen att lyssna på forskarna i FN:s klimatpanel, och öppet redovisa att flygets totala klimatpåverkan är minst dubbel så stor som den som orsakas av bara koldioxidutsläppen.


Lasse Gustavsson
generalsekreterare, Världsnaturfonden WWF
Anders Wijkman
Europaparlamentariker (KD) och vice ordförande Tällberg FoundationKommentarer

 • Kabinfaktor 60% = Toyota Aygo

  När jag flög till Rom från Lettland drog vår Boeing 737 med 60% kabinfaktor 0,36 liter bränsle per person och 10 km. Min Toyota Aygo drar i snitt 0,6 liter per 10 km. Utöver förbrukningen kräver min Aygo ca 3000 km asfalt (petroliumproduktbaserat) medan den boeing jag flög konsumerade ca 4000 meter totalt av asfaltsbehov. Att flyga är att resa "komunalt" och bevisligen jäkligt miljövänligt. Tilläggas bör också att denna boeing är ca 15 år gamal teknik...


 • Flygradarbild över USA

  Visst är väl flyget en miljöbov - även om få erkänner det.
  Denna radarbild är ett "snapshot" av USA i förrgår. Man ryser.


 • Mycket snack men lite fakta.

  Då skall du se en radarbild över alla bilar som rör sig på jorden så ryser du nog ännu mer.. Okunskap är vad som skapar myten om flyget som enorm miljöbov.


 • Vadå?

  Alla bilar? Om man ser till den yta som vi patetiska människor besitter förefaller väl våra betydelse ganska obetydlig i sammanhanget? Att tro att mänskligheten har mandat att förändra klimatet är att ta sig själv på löjligt stort allvar...Brutala sågningen: En skam och ett skrattobjekt

Insändare [Uppdaterad 2014-10-15]

Kan ni tänka er Paris utan Eiffeltornet? Eller Aten utan Akropolis? Läs mer

 

fråga

Vad tycker om du höghuset på Druvefors?

Visa resultat
huvudnyheter just nu

Dagens fråga

 

Mjölk

Vilken mjölk dricker du helst?

Visa resultat
Elfsborg får flicklag nästa år

Sport [Uppdaterad i dag 12:28]


Läs mer


Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Debatt

Skoldebatt 2014

Skoldebatt på olika nivåer. Här har vi samlat några av årets många debattartiklar som på ett eller annat sätt handlar om skolan: Läs mer

Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om borgerligheten i Borås:

"Carlson och Hjalmarsson borde helt enkelt kliva åt sidan. Väljarna vill det, som sagt. I BT 20/9 berättade vi att andranamnen i M och FP, Ulf Sjösten och Anna Svalander, fick betydligt fler personkryss än de som var etta på respektive lista, alltså Carlson och Hjalmarsson."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets nobelpris i litteratur:

"Man kan se det som en triumf för förlagskonsten."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Jimmy Åkesson är utbränd:

"Hur djupt och på goda grunder många än må ogilla Jimmie Åkessons partis politik är det både märkligt och kontraproduktivt hur diverse kända antirasister bara inte kunde låta bli att håna beskedet om sjukskrivningen i sociala medier"

Jan Hansson, sportkrönikör

Om tennis:

"Den enda representanten med stjärnglans är turneringsdirektören Robin Söderling. Efterhängsen körtelfeber tvingade honom lägga undan racketen. Med den försvann svensk elittennis in i mörkret."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 400 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.