Debatt

Floskler släcker ingen brand

Debatt Artikeln publicerades
”Det mest tragiska är dock att skadorna hade kunnat vara betydligt mindre om vi hade haft politiker som tagit ansvar istället för att ägna sig åt politisk positionering.”
Foto: Mats Andersson/TT
”Det mest tragiska är dock att skadorna hade kunnat vara betydligt mindre om vi hade haft politiker som tagit ansvar istället för att ägna sig åt politisk positionering.”

Det är svårt att tro att det kommer att bli vare sig samhällsskydd eller beredskap med Eliasson som chef, kanske kan vi förvänta oss ett nytt armband med texten ”Sluta brinn”, skriver Per Lindström (Med), i en kritisk betraktelse.

Sverige brinner men inget ont som inte för något gott med sig. Den katastrof som nu drabbar Sverige i form av bränder på många platser, en del så allvarliga att de inte går att släcka om det inte kommer regn, hade till stor del kunnat undvikas. Det goda den här katastrofen för med sig är att den visar konsekvensen av att ha politiker som saknar ansvar, inte prioriterar statens kärnverksamheter utan slösar enorma summor på att signalera godhet.

Centerledaren Annie Lööf säger till tidningen Hela Hälsingland ”Alla partiers ansvar att det inte blir en valfråga” och givetvis vill Lööf inte att den resursbrist som Centerpartiet är medskyldigt till ska debatteras före valet. Risken finns förstås att väljarna ska förstå att det inte går att släcka bränder med politiska floskler när pengarna istället har använts för att ge uppehållstillstånd till afghaner som fått avslag på sina asylansökningar.

Statsminister Stefan Löfven och den nyligen sparkade rikspolischefen Dan Eliasson, som numera återfinns som generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, höll i fredags en gemensam presskonferens. Det är svårt att tro att det kommer att bli vare sig samhällsskydd eller beredskap med Eliasson som chef, kanske kan vi förvänta oss ett nytt armband med texten ”Sluta brinn”. Eliasson meddelade att ett antal av bränderna inte går att släcka och Stefan Löfven tyckte i vanlig ordning att folk ska sluta käbbla. Någon diskussion om bränderna vill inte Löfven ha nu, utan analysen får enligt honom komma senare (läs efter valet). Löfven påstod sig ha viktigare saker än att diskutera bränderna.

Det går att fortsätta den här uppräkningen av politiker och deras försök att slippa diskutera hur det kan komma sig att vi befinner oss i den situation vi nu gör. De vill förstås inte ha en debatt före valet varför de satsat pengar på allt möjligt annat än ett fungerande brandförsvar. Vi ska analysera, men inte nu, utan sen. Men du som väljare vet att vi inte för speciellt länge sen haft en mycket stor skogsbrand i Västmanland där samma brister som vi upplever nu blev uppenbara.

Politikerna har alltså redan haft möjligt att analysera, förbättra och se till att vi hade varit bättre förberedda denna gång. Då undrar jag, kära politiker från alla partier i riksdagen, vad ni har gjort under dessa fyra år som gått sen branden i Västmanland?

Hur kan det komma sig att Sjöräddningens helikoptrar saknar lastkrokar för att kunna användas för vattenbombning? Varför står försvarets helikoptrar på backen oanvända trots att de har lastkrokar monterade? Varför har det inte köpts in vattentankar till försvarets Herkulesplan för vattenbombning? Vad har ni sysslat med under hela mandatperioden ända sen branden i Västmanland?

Det som nu sker är djupt tragiskt, både ur mänskligt och ekonomiskt perspektiv men även för djuren i de drabbade områdena. Det mest tragiska är dock att skadorna hade kunnat vara betydligt mindre om vi hade haft politiker som tagit ansvar istället för att ägna sig åt politisk positionering.

Tycker du som väljare att politikerna i riksdagen har gjort ett bra jobb ska du givetvis fortsätta att rösta på dem, men tycker du som jag att vi ska prioritera ett fungerande brandskydd, utnyttja de resurser vi faktiskt har till fullo och direkt. Har du tröttnat på mycket snack och lite verkstad finns det ett alternativ i Medborgerlig Samling.

Per Lindström, riksdagskandidat för Medborgerlig Samling