Debatt

Fler kvalitetsmått behövs i ambulanssjukvården

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Att mäta tiden för ambulans till patient tydliggör tillgängligheten, men att enbart mäta tiden inte är tillräckligt, anser skribenterna.

Västra Götalandsregionen har valt att ha tiden som enda gemensamma mätinstrument för att dra slutsatser kring hur effektiv ambulanssjukvården är. En ambulansbesättning skall nå minst 90 procent av patienterna som SOS bedömt ha ett livshotande tillstånd (prioritet 1, blåljus), inom 20 minuter.

Att mäta tiden tydliggör tillgängligheten, vilket naturligtvis är viktigt. Men vi bedömer att enbart mäta tiden inte är tillräckligt.

Vi yrkesverksamma, legitimerade sjuksköterskor inom ambulanssjukvården vet att patienter som är lägre prioriterade från SOS kan ha andra akuta, ibland mer komplicerade vårdbehov än de patienter SOS prioriterat högst. Att komma fram snabbt är ingen garanti för kvalitén på det arbete som utförs.

Vi anser därför att Västra Götalandsregionen även måste mäta andra förutsättningar som ges för att utföra vård med hög kvalité. Det kan handla om:

* Besättningens sammanlagda formella och reella kompetens samt erfarenhet.

* Att det finns förutsättningar att göra korrekta bedömningar kring patientens fortsatta vård och behandling till sjukhus, egenvård etcetera.

I dag är Socialstyrelsens krav att det skall finnas en sjuksköterska i varje ambulans, men lämnar över till varje huvudman att besluta vilken övrig kompetens som behövs.

Vi vill att fokus läggs på att säkerställa att en ambulansbesättning tillsammans har lång erfarenhet samt hög medicinsk och teknisk kompetens. I dag kan en sjuksköterska som nyligen tog examen arbeta tillsammans med en icke legitimerad medarbetare utan vedertagen utbildning eller erfarenhet av yrket.

Vi vill säkerställa att detta inte förekommer genom att arbeta fram kvalitetsmål som folkvalda politiker kan ta till sig, så att de kan besluta om att komplettera mätinstrumentet tid. Vi vill lägga fokus på att en ambulansbesättning, som tillsammans uppfyller kvalitetsmål, är en tillräckligt kompetent besättning.

Det fattas ett gemensamt ansvar för att följa upp kvalitén på den vård som ges. Regionen måste gemensamt arbeta fram kvalitetsmål för att säkerställa att regionen har samma kvalité som i hela sin verksamhet, oavsett förvaltning och på så vis klara de utökade uppgifter organisationen ställs inför och kommer att införa framöver.

Förtroendevalda sjuksköterskor i ambulans, Vårdförbundet Västra Götaland, gm Martin Hulldin, Fredrik Sörman och Anna Tjus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.