Fattigdomen måste bekämpas

Debatt 2012-10-15 | Uppdaterad 2012-10-15

Trots att världsekonomin vuxit med 70 procent sedan 1990 är fortfarande en miljard människor hungriga och kroniskt undernärda – en siffra som inte förändrats trots tillväxten. Fattigdomen slår hårt mot de minsta och hårdast mot barn under fem år, skriver Magnus Walan.


LäS MER


Varje år dör 6,9 miljoner barn under fem år på grund av fattigdom, enligt en ny FN-rapport. Det innebär i genomsnitt 19 000 barn – varje dag. Det motsvarar att hela Västra Götalands befolkning om 1 595 000 personer dog på 84 dagar. En sådan katastrof skulle vi aldrig acceptera, men vi förtränger att så många barn i världen dör av fattigdom samtidigt som tillväxten i världen ökar.

Det har gjorts mycket stora framsteg i världen, men ändå är var femte person på vår jord extremt fattig, enligt FN:s beräkningar. Med det menas att de lever på mindre än tio kronor om dagen. Trots att världsekonomin vuxit med 70 procent sedan 1990 är fortfarande en miljard människor hungriga och kroniskt undernärda – en siffra som inte förändrats trots tillväxten. Värst drabbade är barnen. Fattigdomen slår hårt mot de minsta och hårdast mot barn under fem år.

Världens rika länder kan göra mer för att bekämpa fattigdomen. Istället för att prioritera att få tillgång till råvaror och till fattiga länders marknader, borde Sverige och andra rika länder prioritera demokrati och fattigdomsbekämpning. Vi har hittills misslyckats med att tillgodose några av de mest grundläggande rättigheterna: tillgång till mat och rent dricksvatten.

Enligt en Sifoundersökning från Stiftelsen vår tids utmaningar tror två av tre svenskar, 65 procent, att antalet barn under fem år som dör på grund av fattigdom är en miljon eller färre, när det i själva verket är nästan åtta miljoner. Vi verkar ha svårt att ta till oss detta svindlande antal, som är jämförbart med hela Sveriges befolkning.

Samtidigt anser en mycket stor majoritet av svenskarna, 86 procent, att det bör fattas tvingande internationella beslut för att komma till rätta med fattigdomen. Stödet är alltså massivt för politiska förändringar med tydligare och mer bindande åtaganden för världens stater att bekämpa fattigdomen.

Biståndet måste fokusera på fattigdomsbekämpning och på att främja fattiga människors egna förmågor att lyfta sig ur fattigdom och påverka beslutsprocesser. Det är därför mycket anmärkningsvärt att biståndet i allt högre utsträckning riktas till länder i Nordafrika, där ett av flera syften är att stoppa flyktingströmmar till EU. Samtidigt minskar biståndet till fattigare stater söder om Sahara.

Den svenska regeringen måste alltid sätta fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter före svenska exportintressen. Det ”nya” biståndet som sköts av privata företag måste omfattas av samma krav på transparens och resultat som det övriga biståndet.

Regeringen bör också arbeta hårdare för att åstadkomma mer bindande internationella beslut, inte bara för att minska fattigdomen runt om i världen utan för att helt utrota den. Biståndsminister Gunilla Carlsson och utrikesminister Carl Bildt, ni har vårt fulla stöd i detta arbete.

Magnus Walan
Diakonias policyavdelningBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Veckans Hela livet-fråga

 

fråga

Hur ser din drömjul ut?

Visa resultat
Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Borås

TV: Butiken avspärrad efter pistolrånet i stan

Vid 20.30-tiden, cirka en timme efter pistolrånet, var det lugnt vid platsen.

 

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter