Annons

Ett svek mot elever med psykisk ohälsa

Skola • Publicerad 20 februari 2018

Under grundskolenämndens budgetmöte (30/1) fick allianspartierna gehör för sitt förslag om att begära ytterligare 20 miljoner till grundskolan. Det är en viktig seger för både elever och personal som nu får ökad ro att fortsätta arbeta för bättre kunskapsresultat. Tyvärr valde dock de rödgröna att rösta ner allianspartiernas förslag om att bibehålla 2017 års resursnivå till elevhälsan. Det är ett svek mot de elever som dras med till psykisk ohälsa eller har behov av särskilt stöd. För att de ska ges möjlighet att växa på samma villkor som sina klasskamrater behövs en funktionell elevhälsa av högsta kvalité. Därför kommer elevhälsan även fortsättningsvis att vara högt prioriterad i allianspartiernas gemensamma skolpolitik.

Den växande psykiska ohälsan är en av vår tids stora utmaningar. Med mer eller mindre ständig uppkoppling, lägre grad av fysisk aktivitet och ett samhälle i snabbare förändring har symtom som ångest, oro och depressioner ökat lavinartat. I Västra Götaland har antalet unga som sökt vård för psykisk ohälsa eller fått psykofarmaka utskriven nära fördubblats, visar Socialstyrelsens siffror.

Annons

Ingenting pekar på att den negativa trenden under överskådlig tid kommer att vända. Snarare kommer vi med stor sannolikhet bli än mer uppkopplade, än mer stillasittande och förändringen av samhället fortsätta att accelerera. Det har fått och kommer fortsätta få allvarliga konsekvenser för de drabbades lärande och utveckling. Det här är därför ett mycket illa valt läge för nedskärningar i elevhälsans verksamhet.

Ytterligare en av elevhälsans viktiga funktioner är att tillhandahålla stöd till dem med särskilda behov. Skolinspektionen konstaterade under vårens inspektioner att det stödet tyvärr inte i tillräcklig utsträckning når fram. Därmed ökar risken både för fler personliga skolmisslyckanden och för oreda i klassrummen.

Den huvudsakliga motiveringen till varför de rödgröna öppnar för en nedskärning är att elevhälsan under föregående år inte gjort åt sina tilldelade medel. Anledningen till att pengarna inte gått åt är dock inte minskade behov av verksamheten, utan en konsekvens av allvarliga rekryteringssvårigheter. För att komma till rätta med den problematiken är nedskärningar knappast rätt väg att gå. Snarare behövs ökade anslag för att kunna förbättra arbetsvillkoren och därigenom göra Borås stad till en mer konkurrenskraftig arbetsgivare.

Elever med psykisk ohälsa och särskilda behov behöver få sina behov tillgodosedda. Med de rödgrönas politik ska det mycket till för att det målet ska nås. Från allianspartiernas sida hoppas vi på bättring. Det kommer framtiden att kräva.

Ulf Sjösten (M), förste vice ordförande, grundskolenämnden

Birgit Wahlgren (L), ledamot, grundskolenämnden

Jan Idehed (C), ledamot, grundskolenämnden

Åke Ekvad (KD), ersättare, grundskolenämnden

Annons
Annons
Annons
Annons