Debatt

Erik Ullenhag är rätt person att leda Liberalerna

Debatt Artikeln publicerades
Ett 30-tal liberaler samlades på en pub i Borås för att höra hur Erik Ullenhag, en av tre partiledarkandidater, skulle förvalta förtroendet om han blir vald.
Foto: Foto: Jan Pettersson
Ett 30-tal liberaler samlades på en pub i Borås för att höra hur Erik Ullenhag, en av tre partiledarkandidater, skulle förvalta förtroendet om han blir vald.

Liberalerna ska vara ett idéparti, som fortsätter driva Sverige mot att vara ett medmänskligt land, anser skribenterna.

”Där friheten är som minst ska liberalismens ansträngningar vara som störst”. I veckan var Erik Ullenhag (L) i Borås och berättade om varför han vill bli Liberalernas nästa partiledare. Hans kampanj är genuin och ärlig och han har en tydlig agenda, han vill att Liberalerna ska arbeta för att lösa våra gemensamma utmaningar samtidigt som Sverige fortsätter att vara ett land som skapar möjligheter för alla. Parallellt med det är det tydligt att Liberalerna kommer behöva arbeta hårt för att förändra och förnya partiet – valresultatet i Europaparlaments- valet vittnar om just det.

”Partiet får inte riskera att bli ett till Minimoderaterna, Liberalerna ska vara ett idéparti, inte ett intresseparti, som fortsätter driva Sverige mot att vara ett medmänskligt land.”

I Borås talade Ullenhag om hur han vill ge Liberalerna en nystart och vad som genomsyrade kvällen var de liberala värderingarna som han hela tiden utgick ifrån – hans kampanj är tydligt ideologisk. Liberalerna ska fortsätta föra fram att utbildning är nyckeln till individers frihet, att utanförskapet måste bekämpas och att kapitalismen är samhällssystemet för att skapa en bättre värld. Samtidigt vill Ullenhag att partiet ska profilera sig inom klimatfrågan, bedriva politik för att krossa glastak, kämpa för kvinnors rättigheter med en knivskarp feministisk politik och vara högerns röst för en medmänsklig och human migrationspolitik.

Vi lever i en tid då andra partier blir mer och mer konservativa, nationalismen växer sig starkare i Europa och vissa partiers företrädare gång på gång röstar på ett sätt som leder till inskränkningar av den enskildes liv. Då ska Liberalerna vara motsatsen, ett parti som står för frihet och öppenhet, som kämpar för rättigheter som vi har stått bakom i alla år, såsom aborträtten och religionsfriheten. Partiet får inte riskera att bli ett till Minimoderaterna, Liberalerna ska vara ett idéparti, inte ett intresseparti, som fortsätter driva Sverige mot att vara ett medmänskligt land som tar sitt ansvar för omvärlden och för sina medborgare.

Liberalerna ska vara ett tydligt socialliberalt alternativ som kämpar för den svage i samhället samtidigt som vi är kompromisslöst marknadsliberala. Vi tror att de svenska väljarna uppskattar ett parti som bedriver politik som är både ekonomiskt och socialt hållbart – alltså ett seriöst och tydligt mittenparti.

Liberalerna ska vara det parti som står för frihet för alla. Oavsett om man är född i Sverige eller Syrien, oavsett kön, om man föddes med en funktionsvariation eller vilken sexualitet man har. Liberalerna ska alltid stå på den enskildes sida och med Erik Ullenhag vid rodret är vi övertygade om att det kommer bli så.

Soroush Rezai, distriktsordförande, Liberala ungdomsförbundet Väst

Emmy Scilaris, styrelseledamot, Liberala ungdomsförbundet Väst

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.