En fredsaktivist sprider inte hat

Debatt 2012-08-13 | Uppdaterad 2012-08-14

Gaza beskrivs som isolerat och det hävdas att inga transporter av förnödenheter kommer in i landet. Detta är direkt fel och visar bara på hur organisationer som Ship to Gaza lyckats förmedla en skev bild till omvärlden, skriver Marcus Nielsen.


LäS MER


Förenta nationerna har gjort klart i bland annat Palmer-rapporten att blockaden av Gaza är laglig och därför har inte någon rättsprocess eller sanktioner mot Israel inletts, vilket är något som borde ha gjorts av FN om man inte ansåg att Israel har legitima skäl till sitt agerande.

Bakom Ship to Gaza finns många organisationer, en stor aktör är IHH som är en turkisk välgörenhetsorganisation. IHH har, av flera västländer, terrorstämplats för sitt direkta stöd till Hamas. Det har också på senare tid inletts en polisutredning i Turkiet där IHH-ledare misstänks för ekonomiskt stöd till al-Qaida.

Utöver detta besökte tidigare i år en av Hamas högsta politiker, Ismail Haniyeh, Istanbul i syfte att träffa IHH för att visa solidaritet med och stöd för arbetet med exempelvis Ship to Gaza. Han besökte bland annat IHH:s båt Mavi Marmara, som skulle ha åkt med till Gaza i år, vilket fick ställas in på grund av tekniska problem. Om er åsikt fortfarande är den att Ship to Gaza inte stöder Hamas och våld, så är det djupt beklagligt.

Jag är en stark förespråkare för internationell solidaritet och bistånd. Gaza får idag, via organisationer av seriösare karaktär, såsom Röda korset, stor och välbehövlig hjälp.
Sverige har redan idag, tack vare den nuvarande regeringen, ett generöst och transparent bistånd. År 2010 uppgick Sveriges totala bistånd, enligt Openaid, till 32,7 miljarder kronor. Av dessa medel gick cirka 400 miljoner till Västbanken och Gaza. 2011 ökade biståndet till Västbanken och Gaza till 688 miljoner. Detta är bara en del av det bistånd som Gaza får idag. Det råder inget tvivel om att Gaza behöver denna hjälp, men det finns tyvärr andra länder som har det värre. Därför kan allt fokus inte läggas på Gaza.

Omvärlden tar ett stort ansvar genom ekonomisk hjälp, något som sker genom bistånd från världens länder och genom alla de fantastiska ideella organisationer som jobbar för en bättre värld. Solidaritet kan visas Gaza utan att sprida hat och sätta människoliv på spel.

Gaza beskrivs som isolerat och det hävdasatt inga transporter av förnödenheter kommer in i landet. Detta är direkt fel och visar bara på hur organisationer som Ship to Gaza lyckats förmedla en skev bild till omvärlden. Mellan 15 juli och 21 juli åkte totalt 1 256 lastbilar mellan Israel och Gaza med allt från mat och läkemedel till byggnadsmateriel.

Utöver detta kom även 554 ton med hushållsgas in i Gaza och 1,01 miljoner liter diesel till Gazas kraftverk som ingår i en långsiktig donation av Qatar. Denna vecka var inte unik då transporterna in i landet ligger på liknande nivå även vid andra tidpunkter. Att säga att inga transporter kommer in i Gaza låter mycket bättre om målet är att svartmåla Israel, men jag föredrar att hålla mig till sanningen.

Problemet i denna infekterade konflikt är Hamas. Med terrorister vid rodret är Gazas framtid oviss, men det ser inte ljust ut. Hamas måste bort innan fred kommer att synas vid horisonten.

Marcus Nilsen
ordförande Liberala ungdomsförbundet BoråsBT:s riktlinjer för nätkommentarer:

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på bt.se.

bt.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till nedanstående riktlinjer.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Borås Tidning som bär det juridiska ansvaret.

Riktlinjer:

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men…

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med främlingsfientligt innehåll.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte personangrepp.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.

Och...

Tonen ska vara korrekt och respektfull. Vi publicerar inte kommentarer som har en negativ inverkan på samtalsklimatet.

Disqus


huvudnyheter just nu

Veckans Hela livet-fråga

 

hela livet

Brukar du ge några nyårslöften?

Visa resultat
Om peniskuppen: "Liten del i ett stort konstverk"

Kultur&Nöje [Uppdaterad i dag 13:51]

En jättepenis riktad mot Sverigedemokraternas reklamskylt. BT räknar ner årets mest lästa artiklar. Läs mer

 

graffiti

Är Carolina Falkholts tilltag okej?

Visa resultat
Tobias Hjelm

Debatt- och insändarsidorna ger läsarna chansen att diskutera, kritisera och berömma företeelser i vardagen. Mitt namn är Tobias Hjelm, jag är debattredaktör med uppgift att se till att så många som möjligt kommer till tals. Debattartiklar skickas till debatt@bt.se och insändare till dialog@bt.se.

Tobias Hjelm
tobias.hjelm@bt.se
Telefon: 033-700 07 85Mest läst på debatt


Nyheter

Dagens fråga

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om den svenska bristen på statsmannaskap:

"Så nä, jag svarade min finlandssvenske kollega nekande. Jag ser inga statsmannatalanger i svensk politik för närvarande. Inga alls. Ingenstans."

Lena Kvist, kulturchef

Om årets Augustpris:

"Grattis till Augustpriset, Kristina Sandberg! Det är välförtjänt."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om att Borås politiker måste sätta sig ner och prata:

"Men kanske är det så att drygt tre månaders pajkastande var nödvändiga för att komma till julbo... förlåt, förhandlingsbordet."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om pengar i sportvärlden:

"I de stora fotbollscuperna badar klubbarna i (tv-)pengar. I andra sporter kan det kosta mycket att delta."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 900 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.

Nyheter

Följ BT på Twitter