Debatt

Det är momsen som är problemet, Bah Kuhnke

Biografer Artikeln publicerades

Svar till Alice Bah Kuhnke (MP), BT 4/1.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) skriver i en replik till oss att hon ”har stor förståelse för att de biografer som larmar har en tuff situation.” Det är bra att ministern inser att landets biografer, i synnerhet de på mindre orter, har det tufft. Men tyvärr verkar hon inte inse att det är hennes politik som har lett till att många biografer kämpar för sin överlevnad.

Bah Kuhnke skriver att konkurrensen från Netflix och SVT Play har ökat. Det är riktigt. Men det är inte det akuta problemet – inte heller inte bristen på svenska filmer. Nej, det stora – och helt avgörande – är att momshöjningen från 6 till 25 procent på biobiljetter gör att små biografer som redan levt på marginalen nu blivit helt olönsamma.

Varför? Det handlar om enkel ekonomi och matematik. Biografens intäkt på varje såld biobiljett har i ett slag skurits ned med en femtedel. Om vi ska vara riktigt tydliga: Tidigare gick cirka 5 kronor av en biljett som kostade 100 kronor till statskassan. I dag ska biografen betala in 20 kronor för samma biljett. Det kan bli 40 000 – 50 000 kronor på ett år även för de minsta biograferna. Pengar de inte har.

Kulturministern har infört ett biografstöd på totalt 25 miljoner kronor för att ”stödja biografer utanför våra storstadsområden”. Det är förstås en fin ambition. Men för den enskilda biografen gör den knappast någon skillnad. De pengarna får inte användas för att täcka den höjda kostnaden, utan ska gå till investeringar.

Alice Bah Kuhnkes filmpolitik bygger på att fler ska se film på bio. Men om biograferna måste höja biljettpriserna, kommer det att locka fler biobesökare? Den logiska kullerbyttan begriper i alla fall inte vi.

Kulturministern vill stärka svensk film. Det är lovvärt. Det finns förmodligen inte en biografägare som inte gläds åt nya svenska filmer som lockar många besökare. Men även om 235 miljoner låter mycket så är det mindre än vad filmavtalet gav sista året och det tar flera år innan de effekterna syns, om de blir verklighet. Allt medan mindre biografer slås ut redan i dag – med en moms på 25 procent. Totalt betalade biograferna 103 miljoner mer i skatter och avgifter 2017 än året innan.

Det är dags att vakna om inte kulturministern ska bli ”biografernas terminator”, som en svensk kulturjournalist uttryckte det.

Peter Fornstam, Sveriges biografägareförbund

Erica Johansson, biografägare