Debatt

Debatt: Värna biologisk mångfald

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Lokalred-Ingalill Sundhage

Mer natur har skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av, skriver flera miljöpartister.

Gå och njut av naturen med dina barn, kompisar, husdjur eller ta en stund för dig själv. Det är Miljöpartiets förslag till dig för att fira den biologiska mångfaldens dag i dag.

Varför bry sig? För att du behöver biologisk mångfald. Som människa är du helt beroende av djur och växter. Det når hela vägen till din tallrik när du äter mat, till tyget i din tröja och till lungorna när du andas.

Nu behöver mångfalden dig. För den är hotad. Forskarna larmar, läget är lika allvarligt som med klimatet. Världen är inne i en sjätte massutrotning av arter (den femte var när dinosaurierna dog). Människan är orsaken – och lyckligtvis även lösningen.

Du kan göra skillnad. Du kan sköta om naturen, plocka skräp eller inreda din trädgård så att humlor och bin trivs. Du kan välja ekologiskt och giftfritt när du handlar. Du kan bruka din skog utan kalhyggen. Du kan också överväga vilket parti som gör mest för miljön och för att skydda naturen.

Miljöpartiet värnar naturen. Med oss i regering har miljösatsningarna fått dubbelt så stor budget. Senaste året skyddades 80 procent fler nya områden än före vår historiska satsning. I Västra Götaland innebar det inrättandet av nio nya naturreservat. Ett av dessa är Komosse i Ulricehamn, som utvidgats.

Nu ser vi skillnad. Mer natur har skyddats och gjorts tillgänglig för miljoner människor. Årtionden av underhållsskuld av naturvården börjar äntligen betas av. Förra året hade enbart nationalparkerna 2,5 miljoner besök. Det är rekord – och fler besök än vad allsvenskan i herrfotboll har.

Valet efter sommaren är avgörande. Alla partier i Alliansen samt SD vill skära ned kraftigt på miljöbudgeten. Miljöpartiet vill fortsätta satsa. Så att du, dina barn och kommande generationer får ha den biologiska mångfalden kvar – och allt den ger, från mat till naturupplevelser.

Var med du också. Varför inte besöka något av Sjuhärads alla naturreservat eller Natura 2000-områden? I Stora Mollungen i Od i Herrljunga kan du vandra i ett av de mest nordliga bokskogsområdena i landet.

På Tånga hed i Vårgårda kan du se den rödlistade klockgentianan blomma längre fram i augusti. För att klockgentianan ska kunna sprida sig är den helt beroende av en myrart och en fjärilsart, alkonblåvingen, som också den är rödlistad.

I Bollebygd finns tyvärr inte så många skyddade områden så där kämpar vi i MP bland annat för en bevarandeplan för Nolåns dalgång.

I Borås kan du ströva i Rya åsar, där det finns sällsynta mossor och snäckor.

I Letebo i Mark där kan du lukta på bohusros, när den snart kommer i blomning.

I Skårtebo i Tranemo kan du hitta smörboll och brudborste.

På senaste kommunfullmäktige i Svenljunga, 16 april, medverkade MP till beslut om bildandet av Naturreservatet Buttorps forsar. Nu kommer forsarna, där laxen van-drar och forsärlan kan skådas, att vara skyddade mot exploatering. Gå in på Länsstyrelsens geoportal så hittar du alla skyddade områden.

Nu skyddas den värdefulla naturen där, för dig och kommande generationer.  Alla goda relationer bygger på närvaro, inklusive människans med naturen.

Susande träd och glittrande vatten väntar på dig där ute. Låt oss slå nya besöksrekord. Fira den biologiska mångfalden och ge dig ut i vår vackra natur.

Stina Bergström (MP), miljöpolitisk talesperson i riksdagen

Göran Larsson (MP), toppkandidat till riksdagen

Lo Göthberg Larsson (MP), toppkandidat till riksdagen

Tony Johansson (MP), toppkandidat till regionfullmäktige

Helen Persgren (MP), toppkandidat till regionfullmäktige

Sassi Wemmer (MP), toppkandidat, Bollebygd

Kjell Hjalmarsson (MP), toppkandidat, Borås

Börje Lundgren (MP), toppkandidat, Herrljunga

Lo Göthberg Larsson (MP), toppkandidat, Mark

Marianne Josefsson (MP), toppkandidat, Svenljunga

Caroline Bergmann (MP), toppkandidat, Tranemo

Ingemar Basth (MP), toppkandidat, Ulricehamn

Helen Persgren (MP), toppkandidat, Vårgårda

Ulrika Frick (MP), regionrådskandidat

Tom Andersson (MP), kommunalråd i Borås och adjungerad direktionen Sjuhärads kommunalförbund