Debatt

Debatt: Mer frihet till landsbygden

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I dag möts landsbygden av höjda skatter och regelkrångel. Istället för att kunna nyttja sin skaparkraft och förverkliga idéer tvingas människor lägga energi på byråkrati, skriver centerpartister.

Centerpartiet tror på entreprenörskap och närodlat beslutsfattande. Vi tror på människors inneboende drivkrafter och förmåga att forma sina egna liv. Därför driver vi sedan vi bildades en politik för att hela Sverige ska leva. Men i dag möts landsbygden av höjda skatter och regelkrångel, istället för att ta till vara på det entreprenörskap, den kreativitet och den innovationskraft som finns. Istället för att kunna nyttja sin skaparkraft och förverkliga idéer tvingas människor lägga energi på byråkrati och stelbenta myndigheter. Landsbygden behöver mer frihet, inte fler pålagor.

Vi föreslår fem frihetsreformer för en levande landsbygd i hela Sverige:

1. Avskaffa det generella strandskyddet – behåll det i områden med stora naturvärden. Strandskyddet är viktigt för att skydda stora naturvärden och ett tillgängligt friluftsliv. Men i Arjeplog skulle varje invånare kunna ha tre sjöar och mer än fem kilometer strand var att bosätta sig intill. Då är det inte rimligt att samma regler ska gälla i Arjeplog som på Marstrand eller i Sandhamn. Ett strandskydd behövs i många områden, men inte i hela Sverige. Därför vill vi avskaffa det där det inte behövs, och lämna över ansvaret för att peka ut skyddsvärda områden i dessa delar av landet till kommunerna.

2. Förenkla byggande utanför detaljplanelagt område. Principen i områden utanför tätorterna som saknar detaljplan borde vara att det som inte uttryckligen är förbjudet ska vara tillåtet. Det bör även finnas större frihet att få bygglov för samlad bebyggelse med flera hus i grupp utanför planlagda samhällen.

3. Ta bort bygglovskravet för fler företagslokaler knutna till gårdsbyggnader. Landsbygden erbjuder goda förutsättningar för en blomstrande besöksnäring, men då måste det vara enkelt att bygga till ett kafé, en brygga eller en kanotuthyrning.

4. Avskaffa kravet på hotelltillstånd för pensionatsverksamhet på landsbygden. Drift av pensionat måste i dag ha tillstånd från polismyndigheten. Polisen borde ägna sin tid åt brottsbekämpning, och den som vill öppna upp sitt hem för turister vara fri att göra så.

5. Inför gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Med tillåten gårdsförsäljning skulle den växande industri som utgörs av små bryggerier, destillerier och vinodlare bli än viktigare jobbskapare, framför allt på mindre orter och på landsbygden.

Dessa fem förslag är steg på vägen till tillväxt i hela landet och till en livskraftig och blomstrande landsbygd.

Lennart Haglund (C), Nittorp, förstanamn till kommunfullmäktige, Tranemo kommun

Viktoria Haraldson (C), Grimsås, riksdagskandidat Sjuhärad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.