Debatt

Debatt: M tror att vi kan leva som vi alltid har gjort

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Charlie Riedel

Svar till Moderaternas debattartikel ”En smocka mot landsbygden” BT 2/6.

När de egna politiska förslagen saknas för vår tids stora utmaningar, är det enkelt att måla upp andra partiers förslag som hot. Men för oss handlar politik om att ta ansvar. För hela landet i dag, men också för morgondagens generation.

Vi vet att bilen ofta behövs på landsbygden. Den är nödvändig framför allt där det inte finns kollektivtrafik. Det som vi inte ser som nödvändigt är att bilen ska köra på fossila bränslen. Vi i Miljöpartiet driver en politik som långsiktigt gör det möjligt att leva på landsbygden utan ett fossilberoende. En politik som ger framtidens medborgare möjlighet att både kunna andas ren luft, undvika stora klimatförändringar och köra bil där det behövs, men med ett mindre oljeberoende. En politik som inger hopp och framtidstro.

Moderaterna kritiserar ett antal miljöskatter i sin artikel. Vi kan börja med flygskatten, som enligt en Sifo-undersökning gjord tidigare i år är Sveriges mest populära skatt. Närmare hälften av svenskarna är positiva eller mycket positiva till skatten. I och med flygskatten får flyget äntligen stå för en del av sina kostnader. Det är inget annat än rimligt. En annan skatt Moderaterna gärna kritiserar är vägslitageskatten. Vi gröna menar att det är bra att den trafiken som sliter mest på vägnätet är med och finansierar slitaget, dessutom så styrs också resurser till fler järnvägstransporter på detta sätt.

Med Miljöpartiet i regering har Sverige fått en tuffare klimatpolitik och tagit stora kliv för att nå klimatmålen. I höstas presenterade vi den största miljöbudgeten någonsin med rekordmånga satsningar på klimatet och miljön. Vi har sett till att Sverige infört världens mest ambitiösa klimatlag, tagit internationellt ledarskap för att haven ska bli renare, ändrat riktning så att industrin går mot ett mer hållbart håll, gjort så att vi kan resa mer fossilfritt, att fler väljer att pryda sina tak med solceller och fler kan välja cykeln framför bilen efter vår hyllade elcykelpremie. I Västra Götalands län har vi fått drygt 297 miljoner kronor till inom regeringens projekt Klimatklivet. Pengarna har gått till allt från laddstolpar till nya biogasanläggningar och har gjort stor skillnad för klimatet.

Vi har politik för landsbygden och för klimatet. Men Moderaterna verkar stå i en återvändsgränd och tro att vi kan fortsätta leva som vi alltid har gjort, att det går att lösa klimatfrågan någon gång senare.

Vi i Miljöpartiet ser vikten av varje litet steg mot ett förnybart samhälle och till skillnad från de andra partierna vet vi att de stegen måste tas nu. För klimatet kan inte vänta.

Göran Larsson (MP), 1:a på Sjuhärads riksdagslista

Tony Johansson (MP), 1:a på Sjuhärads regionlista

Lo Göthberg Larsson (MP), ordförande, MP Sjuhärad

Tom Andersson (MP), kommunalråd, Borås

Sassi Wemmer (MP), gruppledare, MP Bollebygd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.